България не е променила позицията си относно започването на преговори

...
България не е променила позицията си относно започването на преговори
Коментари Харесай

Македония в ЕС? Смекчихме тона заради трагедията, но не отст...

България не е трансформирала позицията си по отношение на започването на договаряния за участие в Европейския съюз с Република Северна Македония и Албания. Това се разбра след извършения нощес Съвет по общи въпроси в Брюксел, на който беше разисквана тематиката за разширението на Европейски Съюз.

" За страдание Република Северна Македония към момента не покрива критериите за осъществяване на първата междуправителствена конференция ". Това съобщи в своето изявление българският дипломат в Европейски Съюз Румен Александров, който съставлява страната ни на съвещанието.

По думите на Александров Албания би трябвало да бъде оценена въз основата на личните ѝ заслуги и е подготвена за прогрес по пътя към Европейски Съюз. По отношение на Република Северна Македония Александров е подчертал, че през последните няколко месеца българската страна е предложила редица разновидности за превъзмогване на отворените въпроси, свързани с гарантирането на правата на жителите с българско съзнание и осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие.

" Нашите сътрудници в РСМ следва да поемат съответни обвързващи задължения, част от които да бъдат изпълнени краткосрочно, а останалите да залегнат измежду условията в бъдещата преговорна рамка. Докато това не се случи, не може да се чака реализиране на прогрес в процеса на разширение с РСМ ", добави дипломат Румен Александров.

В началото на съвещанието Александров е поднесъл съболезнования към околните на починалите жители на Република Северна Македония при тежкия пътен случай през днешния ден рано сутринта на автомагистрала " Струма ".

" В този сложен миг бих желал да изкажа нашето съпричастие към околните на трагично починалите хора в тази тежка злополука. Българските управляващи поставят всички старания за изясняване на аргументите за трагичния случай в тясно съдействие с нашите сътрудници от Република Северна Македония ", добави посланикът ни в Европейски Съюз.

Представител на словенското председателство на Съвета на Европейския съюз въпреки всичко изрази вяра след края на днешния съвет до края на годината да има пробив в връзките сред Скопие и София, с цел да могат Албания и Република Северна Македония да стартират допустимо най-бързо договаряния за участие в Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР