България не е изолирана част от света и вирусът на

...
България не е изолирана част от света и вирусът на
Коментари Харесай

Проф. Александрова разкри ще достигне ли маймунската шарка до България

България не е изолирана част от света и вирусът на едрата шарка може да доближи и до нас. Това сподели в предаването „ Тази заран “ по бТВ вирусологът проф. Радостина Александрова.

Повече от 80 случая на болестта са регистрирани досега в 15 страни. Има и подозрение за един случай в прилежаща Гърция, за който се чака удостоверение през днешния ден.

По думите на проф. Александрова разпространяването на маймунската шарка е по-трудно от това на едрата, която към този момент е ликвидирана в международен мащаб. Тя даде образец със инфектиран мъж във Англия, който е предал заболяването единствено на един човек от 50 души, с които е бил в контакт.

От друга страна вирусът е непосредствен до този на едрата шарка и хората, имунизирани против едра шарка, значително са предпазени. У нас обаче имунизацията не се ползва от края на 70-те години на предишния век, посочи проф. Александрова.

Как се предава вирусът?

Разпространението на вируса на маймунската шарка е мъчно от човек на човек. Предава се най-вече посредством телесните течности.

Може да има заразяване и при контакт със нечисти предмети – спално долни дрехи, облекла, постелки за животни.

Когато става дума предаване от животно на човек, приказваме за Африка, би могло да се случи при изразходване на незадоволително термично обработено месо, сподели вирусологът.

„ И Световната здравна организация (СЗО), и Европейският център за надзор на болесттите означават, че е една немалка част от инфектираните в действителност са хомосексуални мъже. Не са обаче извънредно единствено такива хора “, добави проф. Александрова.

Какви са признаците?

Симптомите на маймунската шарка са висока температура, болки в гърба, обриви по лицето, които бързо се популяризират.

Болестта протича по-тежко при деца и бременни. Смъртността може да доближи до 10%, само че е по-вероятно да е 3,6%.

Хигиената е най-важното, както и следенето на контактите на инфектираните, сподели още проф. Александрова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР