България настоява за бързи действия за подкрепа на фермерите заради

...
България настоява за бързи действия за подкрепа на фермерите заради
Коментари Харесай

България настоява за бързи действия за подкрепа на фермерите заради ситуацията с торовете

България упорства за бързи дейности за поддръжка на фермерите поради обстановката с торовете. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство в Брюксел, оповестиха от пресцентъра на Министерство на земеделието. " Бихме желали да забележим повече благоприятни условия за поддръжка в кратковременен проект за справяне с непосредствените проблеми на фермерите “, добави още той.

По тематиката за гарантирането на наличността и финансовата досегаемост на торовете българският заместник-министър означи, че дейностите за възстановяване прозрачността на пазара, усилване на научно обоснованото потребление и икономисване при използването на торове, както и влагането на артикули с органически генезис, които да заместват синтетичните торове, са в унисон с други европейски начинания. " Част от тези дейности са заложени и в Стратегическите проекти по Общата селскостопанска политика, в това число и в този на България “, осведоми Георги Събев.

По време на срещата бе дискутирана и Стратегията за горите до 2030 година По думите на аграрният заместник-министър, поставените в нея амбициозни цели за адаптиране на горите към климатичните промени и отключване на капацитета на горското стопанство като част от зелената стопанска система са стъпка в вярната посока. " Сътрудничеството сред страните членки във връзка с картирането и остойностяването на екосистемните услуги от горите би могло да способства за създаването и въвеждането на ефикасни обществени и частни схеми за заплащания за екосистемните услуги и диверсифициране на приходите от горите “, уточни Георги Събев. И добави, че това ще способства за понижаване на фрагментацията и по-добро координиране на политиките, свързани с горите в подтекста на Зеления пакт и редица планове на законодателни актове.

В рамките на Съвета бе прегледана и тематиката за енергийния преход в бранш " Рибарство и аквакултури “ в Европейски Съюз. " Осъзнаваме нуждата от обезпечаване на обективен енергиен преход в общия ни блян към реализиране на стопански жизнерадостен и резистентен бранш, като се имат поради спецификите и потребностите на обособените райони “, означи заместник-министър Събев. Той заяви, че България планува действия през новия програмен интервал 2021-2027 година в бранша като инсталирането на възобновими енергийни източници за зареждане на инсталациите на борда на плавателните съдове, както и подмяната на детайли от риболовните уреди с такива с по-ниско противодействие по време на лов на риба, водещи до по-нисък разход на гориво. " Обект на подкрепяне ще бъдат и пилотни планове, изследвания, тествания и нововъведения за енергийна успеваемост и декарбонизация на риболовните кораби “, посочи още той. В преработвателния бранш също е планувано да се финансират действия, водещи до повишение на енергийната успеваемост на предприятията и декарбонизацията.

По време на съвещанието Европейската комисия показа известие " Към мощен и резистентен бранш на водораслите в Европейски Съюз “, в което бяха разпознати опциите за развиване на бранша на морските водорасли в Европа. " Въпреки че все още е дребен, европейският бранш на водораслите има капацитет да се трансформира в значима част от синята биоикономика на Съюза “ означи Георги Събев. В изявлението си той уточни, че браншът може да употребява опциите, които дават обширните европейски морета, като в същото време основава нови работни места за локалните общности, създава първични материали, в това число като уловители на въглерод, и здравословни артикули, и като подкрепя възобновяване на крайбрежните екосистеми и дава екосистемни услуги. " Считаме, че използването на обединен и координиран метод за контролиране и ръководство на бранша на водораслите би бил доста потребен. Наличието на надеждна информация, подобряването на знанията, развиването на технологиите и нововъведенията са от решаващо значение за стимулиране на култивирането на водорасли “, сподели в умозаключение българският заместник-министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР