България настоява Руската федерация безусловно да изтегли всички свои сили

...
България настоява Руската федерация безусловно да изтегли всички свои сили
Коментари Харесай

България в ООН: Русия да изтегли безусловно всички сили и техника от суверенна Украйна - Свят

България упорства Руската федерация абсолютно да изтегли всички свои сили и военна техника от суверенната територията на Украйна в нейните интернационално приети граници, а страната ни ще продължи да дава нужната поддръжка за всички жители, които бягат от войната. Така показа българската позиция в годишнината от войната в Украйна заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев пред 11-ата изключителна специфична сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк във връзка войната.

Българската позиция беше доказана и с гласуването по резолюцията на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации, осъждаща Русия за експанзията в Украйна. За резолюцията, импортирана от Киев гласоподаваха 141 страни, 32 се въздържаха, а на страната на Русия застанаха 6 страни: Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия, а седмият глас " срещу " беше на самата Русия.

В изявлението си на изключителната сесия заместник-министър Коджабашев препотвърди, както сочи прессъобщение от Министерство на външните работи, „ поредната и безапелационна позиция на България по отношение на мощната поддръжка за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, в това число териториални води, както и за нейното европейско бъдеще “.

“Инвазията в Украйна докара до хиляди жертви и ранени, всеобщо разселване на цивилни и пагубно заличаване на сериозна гражданска инфраструктура ”, съобщи Костадин Коджабашев и означи, че България ще продължи да дава нужната поддръжка за всички жители, които бягат от войната. Акцент беше подложен и върху готовността на страната ни да взе участие съгласно опциите си във възобновяване на Украйна.

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри, въпреки и необвързваща, резолюция, която приканва към определяне на мир в Украйна. Приемането ѝ с такова голямо болшинство има алегорично и морално значение и демонстрира, че година след началото на войната интернационалната общественост не се е пропукала и продължава да осъжда съветската експанзия, а Москва може да разчита на поддръжката на една и съща „ коалиция на позора “. За приемането на документа трябваха 2/3 от гласовете.

„ Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа, самата Русия и Сирия. Многополюсният свят по съветски. Мечтата на Путин се извърши. “ Така саркастично разчете резултатите от таблото в Организация на обединените нации съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк.

Сред въздържалите се са Китай, Индия, Пакистан, Куба, Иран, Казахстан, Армения и Република Южна Африка. Пекин изясни вота си с „ желанието да се отчетат „ рационалните ползи “ на двете страни “.

„ Това е мощно удостоверение за солидарността на интернационалната общественост с украинския народ в подтекста на годишнината от пълномащабната експанзия на Руската Федерация. Мощна манифестация на световната поддръжка за „ Украинската формула на мира “, написа в Туитер Володимир Зеленски.

Резултатите от гласуването демонстрират сплотеността на международната общественост в отношението й към войната на Русия против Украйна, съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел в коментар за гласуването в Ню Йорк.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР