България настоява пред Европейската комисия да бъде прекратен договорът за

...
България настоява пред Европейската комисия да бъде прекратен договорът за
Коментари Харесай

Молим ЕС да спрат доставките на ваксини за COVID-19, бракуваме 1,5 млн. дози “Пфайзер“

България упорства пред Европейската комисия да бъде преустановен договорът за доставка на нови ваксини против COVID-19. Това съобщи пред публицисти в Народното събрание служебният здравен министър Асен Меджидиев.
Прочетете още
На 9 декември Меджидиев е участвал на съвещание на европейската комисия по опазване на здравето и ясно е изразил позиция, че България няма потребност от нови Коронавирус ваксини.

По думите на Меджидиев при започване на 2023 година изтича срокът на валидност на общо 1,5 млн. доза ваксини на „ Пфайзер “ и 8800 ваксини на „ Модерна “.

Тези препарати ще би трябвало да бъдат бракувани и унищожени, обясни министърът. Той добави, че към този момент са бракувани над един милион дози на „ Пфайзер “ и 90 000 дози от „ Астра Зенека “.

„ Ако получим нови дози, те още веднъж ще бъдат с къс период на валидност и още веднъж ще би трябвало да ги бракуваме. Което значи, че един път плащаме, с цел да ги купим, и още един път ще плащаме за бракуването им ”, сподели Асен Меджидиев.

От думите му стана известно, че доставката на нови ваксини е контрактувана авансово, това е обща поръчка за целия Европейски съюз, множеството дози са платени авансово.

Настоях пред европейската комисия по опазване на здравето да се намерения за опция да се възстановят най-малко част от средствата, платени за поръчаните ваксини, изясни министърът. Изказването му е получило поддръжката на представителите на други 15 страни от Европейски Съюз, в това число и на Германия. Чакаме решението на борда по опазване на здравето на Еврокомисията, добави той.

Здравният министър съобщи, че сега данните за COVID-19 обстановката в България не са притеснителни. Инфекцията протича леко, макар че разновидностите са по-заразни. По думите му това се дължи на обстоятелството, че у нас доста огромна част от хората към този момент са преболедували и имат някакъв имунитет. Новият вид е по-заразен, заразяват се и имунизирани, само че доста по-леко протича, даже грипът протича по-тежко, добави министърът.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР