България направи отстъпление по отношение на позицията си за официалния

...
България направи отстъпление по отношение на позицията си за официалния
Коментари Харесай

Генчовска: България направи отстъпление по отношение на позицията си за официалния език на РСМ


България направи оттегляне във връзка с позицията си за формалния език на Република Северна Македония. Изцяло се съобразяваме с решението на Народното събрание. В двустранните си връзки с РСМ България не признава техния формален език.

Това съобщи след подписването на двустранния протокол сред България и РСМ външният министър в оставка Теодора Генчовска.

" Това обаче е малко по-специфично в подтекста на останалите 26 страни членки на Европейски Съюз. Те имат своята позиция и по никакъв метод не можем да ги задължим да одобряват нашата публична позиция. Нашата позиция е обезпечена такава, каквато е дефинирана според контракта ", добави тя.

Припомняме, че през вчерашния ден македонският парламент одобри по този начин нареченото френско предложение, което дава мандат на държавното управление да стартира присъединителните договаряния. Това се случи след бурни тридневни диспути и всеобщи митинги в Скопие. Македонското държавно управление може да стартира същинските договаряния с Брюксел едвам откакто Скопие промени Конституцията и впише българите в нея.

Днешният протокол конкретизира периодите и тематиките, по които Северна Македония би трябвало да предприеме съответни стъпки. Сред тях са исторически противоречиви въпроси, промени в учебниците по история, унищожаване езика на омразата.

" Нито един документ, койот оттук насетне в развой на присъединение на РСМ към Европейски Съюз не може да се приема като признание на България за съществуването на така наречен македонски език. Това е ясно разказано в едностранна декларация, която България ще показа на европейско равнище. Българската позиция остава непроменена и тя е ясно декларирана ", съобщи зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова.

Генчовска добави, че в границите на състоялото се съвещание е разисквано това, което е реализирано в секторните политики.

" Отчетен беше напредъкът и бяха показани вероятностите какво и по кое време следва да се свърши в другите области. Най-важният резултат е сключване на втория протокол. Той съдържа извънредно амбициозни краткосрочни и дълготрайни ограничения, които имат за цел да решат доста от отворените въпроси. Оттук нататък продължаваме работата на равнище експертни групи с сътрудниците от Северна Македония ", сподели още тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР