„България напълно осъзнава отговорностите, които ще има като председател на

...
„България напълно осъзнава отговорностите, които ще има като председател на
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: България ще работи за постигането на общоевропейски решения


„ България изцяло осъзнава отговорностите, които ще има като ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Ще работим за реализиране на решения по значимите общоевропейски тематики, учредени на взаимност и взаимни отстъпки, с цел да бъдат те оптимално допустими за всички страни членки “.
Това съобщи заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на срещата си с европейския комисар по бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер, който е на посещаване в София, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Двамата разискаха идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз и тематиките, които попадат в неговия фокус, измежду които дебатът за бъдещето на Европа, провокациите, пред които е изправен бюджетът на Съюза след Брекзит, и договарянията за идната Многогодишна финансова рамка (МФР).
Министър Захариева и комисар Йотингер се сплотиха към разбирането, че е належащо намирането на прецизен баланс сред новите цели като Отбранителния фонд, Цифровия дневен ред, инструментите за еластичност, ориентирани към реакция при рецесии и миграция и обичайните принадлежности и политики на Европейски Съюз. Двамата бяха безапелационни, че насочването на старания в една съответна област не трябва да бъде за сметка на други основни политики и принадлежности. Комисарят Йотингер акцентира, че финансирането на новите цели като миграция и защита не би трябвало да е за сметка на кохезионната политика.
Те подчертаха и нуждата от по-ефективна Кохезионна политика, която да има забележими резултати за жителите и да води до действително доближаване. „ Страната ни е измежду най-големите поддръжници на кохезията. За нас кохезията не е единствено инфраструктура, а хоризонтална политика, която е обвързвана с стопански растеж, повишение на приходите и основаване на работни места. Тя би трябвало да бъде фокусирана и ориентирана към хората “, означи министър Захариева.
„ Амбицирани сме да участваме интензивно в подготовката на политическата полемика по идната Многогодишна финансова рамка и ще дадем своя принос в договарянията. Работим в тясно съдействие с екипа на Министерството на финансите и екипа на заместител министър-председателя Томислав Дончев “, съобщи още тя. Що се отнася до Западните Балкани, Захариева посочи, че Европейският съюз би могъл да подкрепи района освен политически, само че и посредством практични ограничения, които да подтикват този пазар от 22 милиона души.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР