България може да загуби над 1,6 млрд. лева от ЕС

...
България може да загуби над 1,6 млрд. лева от ЕС
Коментари Харесай

Абсолютно безхаберно. Как България рискува да загуби милиарди за въглищните райони

България може да загуби над 1,6 милиарда лв. от Европейски Съюз тази година. Те са за въглищните региони, само че ще дойдат единствено в случай че страната даде проект за понижаване на потреблението на въглища. То в действителност ще понижава по стопански аргументи. Сега обаче се изпуска шансът за вложения в засегнатите региони.

Той гради към този момент 10 години кариера в енергетиката. Учил е за енергиен инженер и работи по специалността си. 33-годишният Димитър Тодоров обаче не знае още какъв брой дълго ще продължи това. Той е технолог в котелен завод в държавната въглищна централа „ Марица Изток 2 “ – една от централите, чието бъдеще е неразбираемо.

„ Хипотетично мога да стана сервитьор или барман “, споделя Димитър.

„ Но на никого не му е прелестно нещото, което е учил и в което се е профилирал към този момент 10 години професионален път, да сменя със напълно друга специалност, да си сменя местожителството, дружно със фамилията и децата. Става към този момент доста комплицирано за всички нас. “

Тодоров и доста други хора, които работят във въглищните централи, живеят в неустановеност. Те не желаят да се затварят централи, макар условията на Европейския съюз (ЕС).

Някои политици употребяват страховете на хората и желаят централите да продължат да работят оптимално дълго. Това може да коства на България най-малко 1,6 милиарда лв. изгубени европейски средства за въглищните региони - Стара Загора , Перник и Кюстендил - единствено през 2023 година, и над 10 милиарда лв. през идващите години. Тези пари няма да дойдат, в случай че България не поеме ангажимент за понижаване на излъчванията.

Производството на сила от въглища обаче ще става все по-скъпо, споделят специалисти, с които Свободна Европа беседва. Нерентабилните централи ще затварят - не поради условията на Европейски Съюз, а по стопански аргументи.

Накрая може централи да затворят и доста хора да останат без работа, само че България да не е взела и стотинка от парите, които Европейски Съюз дава, с цел да помогне точно на тези хора.
Ще дойдат ли парите за въглищните райони
Европейският Фонд за обективен преход е ориентиран непосредствено към тези райони, в които въглищната енергетика е водещ бранш. В България те са три – Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Причината е, че постигането на задачите на Европейски Съюз за климатична индиферентност до 2050 година минава през ограничение на използването на въглища. Парите от европейския фонд са планувани за вложения в основаване на нови работни места и преквалифициране на хората, които в този момент работят във въглищната енергетика и които ще останат без работа.

„ Тези средства са точно за тези значими вложения – обществени вложения, вложения за образования, както и вложения за нови производства, които ще са по-устойчиви, тъй че да подсигуряват работни места, които гледат към бъдещето и са в специалности на бъдещето “, сподели пред Свободна Европа вицепремиерът Атанас Пеканов , който дава отговор за ръководството на европейските средства.

Средствата, планувани за тези райони, са общо 1,2 милиарда евро (2,4 милиарда лева). За да дойдат те обаче, държавното управление би трябвало да изпрати на Европейската комисия така наречен териториални проекти за обективен преход, които по-късно би трябвало да получат утвърждение.

До момента държавното управление не е изпратило тези проектите в Брюксел.

България към този момент загуби 96 млн. евро (188 млн. лева) от тези пари, тъй като не изпрати проектите през 2022 година Ако не ги изпрати през 2023 година, страната ще загуби още 826 млн. евро (над 1,6 милиарда лева).

Вицепремиерът Атанас Пеканов изяснява забавянето това, че с проектите би трябвало „ да се поемат задължения за затваряне на въглищни мощности “. По думите на Пеканов предходната година служебното държавно управление не е желало да взема решение за затваряне на които и да е централи. А в този момент кабинетът не поема отговорности в тази тенденция поради решението на Народното събрание, което го задължи да предоговори Плана за възобновяване и резистентност на България.

„ След решението на Народното събрание от януари месец, това стана още по-трудно “, сподели вицепремиерът пред Свободна Европа на 22 март. „ То в общи линии ни стопира по всевъзможен метод да поемаме такива отговорности. Това е обстановката. “

По думите на Пеканов проектите за обективен преход би трябвало да се преценяват с уговорките, поети от страната с Плана за възобновяване, и да ги надграждат.

Решението на Народното събрание обаче изисква предоговаряне на уговорките в Плана.
В момента е доста мъчно да се откри решение по какъв начин да действаме напред.Атанас Пеканов
„ По тази линия сега е доста мъчно да се откри решение по какъв начин да действаме напред “, добави вицепремиерът.

Планът за възобновяване не съдържа ангажимент за затваряне на въглищни централи, а за понижаване на излъчванията с 40% до 2026 година Вместо съответна дата за затваряне на мощности, в него има планове, които целят да понижат потребността от въглища.

Плановете за обективен преход е допустимо да бъдат утвърдени и без съответна дата за затваряне на централи, в случай че съдържат планове, които понижават потреблението на въглищни мощности, сподели пред Свободна Европа доктор Мария Трифонова , енергиен специалист от Центъра за проучване на демокрацията.

Предоговарянето на Плана следва. Министърът на енергетиката Росен Христов сподели, че при първите диалози с Европейската комисия кабинетът е срещнал „ твърдо мнение, че няма да е елементарно “. Не е ясно какъв брой дълго ще продължат договарянията, нито дали Брюксел въобще ще се съгласи с българските претенции.

Така излиза, че парите от Фонда за обективен преход може да не стигнат до въглищните региони тази година.
Имат ли бъдеще въглищните централи
Депутатите от 48-ото Народно заседание задължиха кабинета да изиска от Брюксел отпадане на уговорката за понижаване на излъчванията от въглищната енергетика с 40% до 2026 година, стихотворец от България с Плана за възобновяване, и гаранции, че въглищните централи ще могат да работят без ограничавания най-малко до 2038 година

В поддръжка на това решение гласоподаваха депутати от всички партии в предходния парламент. Само 11 от народни представители от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ не го поддържаха. Служебният министър на енергетиката Росен Христов тогава отбрани концепцията за предоговаряне на Плана.
Дори да се постанова България да връща пари по проекта за възобновяване, по-добре е да запазим нашите Топлоелектрическа централа.Делян Добрев
По време на дебатите тогавашният народен представител от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев сподели, представен от „ Медиапул “, че „ даже да се постанова България да връща пари по проекта за възобновяване, по-добре е да запазим нашите Топлоелектрическа централа “.

Производството на сила от въглищните централи обаче евентуално ще намалее в идващите години, споделиха пред Свободна Европа специалисти. Това ще се дължи не на решенията на българските политици, нито на европейските условия, а на пазара.

„ Политическите решения не могат да въздействат на пазарните условия и на икономическата съобразност на тези централи “, сподели доктор Мария Трифонова , енергиен специалист от Центъра за проучване на демокрацията.

Тя показва два фактора, които ще въздействат на рентабилността на въглищните централи. Първият е стабилизирането на цените на пазарите на природен газ и електрическа енергия, които към този момент са на равнищата от преди войната в Украйна. Вторият е повишението на цените на квотите за въглеродните излъчвания на европейско равнище.

„ Няма по какъв начин да разчитаме единствено на политически решения, които да задължат надали не тези централи да работят на загуба или срещу европейското екологично законодателство “, сподели Трифонова пред Свободна Европа.

Тя напомни и, съгласно което решението на българските управляващи да разрешат на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ да нарушава европейските правила за нездравословни излъчвания, опонира на европейското право.

Румяна Грозева , шеф на Агенцията за районно икономическо развиване в Стара Загора, също счита, че въглищни централи ще затварят по стопански аргументи - тъй като ще станат нерентабилни.
Няма икономическа логичност на този свят, която да поддържа дълго време едно нерентабилно произвеждане.Румяна Грозева
“Няма икономическа логичност на този свят, в действителност няма, която да поддържа дълго време едно нерентабилно произвеждане. Няма значение то в какъв бранш е и какъв брой работни места дава ”, сподели тя пред Свободна Европа. “Просто това значи да бъдат повлечени други значими браншове, каквито са обучение и опазване на здравето. ”
Може ли да се изпълнят уговорките
Евродепутатът Радан Кънев също счита, че производството на сила във въглищните централи ще понижава в идващите години по стопански аргументи.

„ Въглищната енергетика има краен небосвод, сигурно, с изключение на може би като някаква форма на спешен военновременен запас “, сподели пред Свободна Европа Кънев, който измежду евродепутатите, осведомени от близко с Механизма за обективен преход. „ Намаляването [на размерите на производство] през годините, които предстоят, ще бъде доста натурален развой. “

Той уточни две основни дати за българските въглищни централи. Първата е 2025 година , когато влиза в действие възбраната за субсидиране на силата, създадена от въглища. Това значи, че всички въглищни централи ще би трябвало да осъществят продукцията си единствено на свободния пазар. Следващата дата е 2026 г ., когато ще се усилят доста цените на въглеродните квоти поради влизането в действие на нова европейска инструкция. В момента цената е към 100 евро за звук и тя се отразява на цената на крайната продукция.

Освен това по думите на евродепутата централите в Маришкия басейн би трябвало да създадат огромни вложения, в случай че желаят да изпълнят европейските правила за нездравословни излъчвания, от които в този момент българските управляващи им дават дерогария.

Всичко това ще оскъпи производството на сила от въглища.

Евродепутатът показва също, че сега в България има въглищни централи, които „ работят в нарушаване на настоящото законодателство “.

Става дума за две централи - „ Марица 3 “ край Димитровград и „ Брикел “ край Гълъбово, които екоминистерството затвори, тъй като нарушават екологичните правила. В момента против заповедите за затваряне се водят каузи, а до момента в който те завършат, централите работят.

Преди месец европейската прокуратура взаимно с българските управляващи претърси няколко централи, свързвани с енергийния предприемач Христо Ковачки. Разследването е за подозирани измами с въглеродни излъчвания.

„ Виждаме една картина, която демонстрира, че както намаляването с 40% в този момент наподобява допустимо заради централите, които работят в нарушаване на закона, по този начин и доста по-голямо понижаване до 2030 година ще се случи “, сподели още Кънев.
Отказът да се получат пари, които да компенсират това понижаване, за мен граничи с политическото безумство.Радан Кънев
„ Отказът да се получат пари, които да компенсират това понижаване, да бъдат вложени в различен вид енергийни решения и въобще различен вид стопански интензивности, за мен граничи с политическото безумство. “

Парите от Фонда за обективен преход не са единствените, които България може да загуби. Европейските средства от Плана за възобновяване също са застрашени. Страната към този момент получи 2,7 милиарда лв., само че остават още към 10 милиарда Те обаче няма по какъв начин да дойдат, преди да приключи процесът на предоговаряне. Пречка пред приемането на идващия транш е и фактът, че Народното събрание не одобри основни закони, в това число за битка с корупцията и за следствие на основния прокурор.

Забавянето може да попречи на страната да се възползва от парите, тъй като срокът за довеждане докрай на финансираните планове е 2026 година
Какво ще стане, в случай че парите не дойдат
Пропускането на опцията районите да се възползват от средствата от Фонда за обективен преход ще повлияе „ пагубно “, счита Румяна Грозева от Агенцията за районно икономическо развиване в Стара Загора.

„ Цялата тази дискусия към този момент няколко години - съзнателно туптене на топката, имам чувството, че е сюжет, който да обезвери хората и да одобряват каквото и да било решение “, сподели Грозева пред Свободна Европа.

„ Разликата е, че в случай че преди хората, в това число и от комплекса [„ Марица Изток “], въпреки всичко имаха някаква религия, че страната може да направи каквото е належащо с политически механизми, с цел да резервира комплекса в този му тип, в този момент към този момент на всички им излиза наяве, че това са по-скоро популистки изявления “, добави Грозева.

Работниците от държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ да вземем за пример желаят да се влага в развиването на района и в основаването на нови работни места за хората, които в този момент работят във въглищните централи.

„ Трябва да се обезпечат нови работни места. В противоположен случай районът умира “, сподели пред Свободна Европа Деян Дяков , ръководител на КНСБ в „ Марица Изток 2 “. „ Нашите хора са в огромната си част инженери - грамотни, опитни - монтьори, електротехници, механици. Това са хора, готови да работят в областта на промишлеността. “
Регионът ще се обезлюди. Това е бъдещето, в случай че териториалните проекти не проработят в незабавен порядък.Деян Дяков
„ Регионът ще се обезлюди. Това е бъдещето, в случай че териториалните проекти не проработят в незабавен порядък “, добави Дяков. Той счита, че е работа точно на служебното държавно управление да откри метод да съгласува и внесе проектите, и го подлага на критика, че не го е направило. „ Безхаберието му е просто незаконно. “

Синдикалната организация на работещите в централата обаче счита, че страната сега няма различен избор, с изключение на да продължи да употребява въглища, и подлага на критика ръководещите за това, че не са подхванали ограничения доста по-рано.

„ Трябваше доста по-рано да се вземат ограничения за ограничение на въглеродните излъчвания, тъй че да не обиден работните места и производството на електрическа енергия ”, сподели Дяков. „ Това не се направи. На нас ни беше наложено от Европейски Съюз да затворим въглищните централи, а не да ги трансформираме в същите, само че по-чисти производства. “

Димитър Тодоров от „ Марица Изток 2 “ счита, че България не би трябвало да затваря въглищни централи, без да има проект с какво ще замести тези мощности. Той дефинира метода на ръководещите през последните години като „ лекомислен “.

„ Не може през шест месеца да си сменяме визията за енергетиката “, сподели той. „ Когато става въпрос за енергетика, не може да подхождаме с такова безхаберие. В отговор на въпроса по какъв начин се отнасят политиците - безусловно безхаберно се отнасят. “

Докато въпросът не е решен и няма проект, Тодоров и другите работещи във въглищните централи ще не престават да живеят в неустановеност.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР