България може да се превърне в център на зелената енергия

...
България може да се превърне в център на зелената енергия
Коментари Харесай

Франс Тимерманс: България може да се превърне в център на зелената енергия за региона

България може да се трансформира в център на зелената сила за района, сподели по време на онлайн семинар „ Европейският зелен пакт през 2021 година – кои са идващите стъпки “ Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейския зелен пакт. Той акцентира, че е прелестно сюрпризиран от разрешаването в Хасково на огромен план за слънчева централа за 400 MW, която ще бъде най-голямата в Европа. Форумът беше проведен от представителството на Европейска комисия в България.

България има голям капацитет за възобновими енергийни източници. Тимерманс акцентира в своето изявление, че България би трябвало да се откаже от въглищата и да работи в посока въгледобивните райони да намерят своя път. По време на полемиката стана ясно, че Гърция ще спре въглищните централи до 2028 година като влага предпочитано в слънчеви панели. Това би могъл да бъде пътят и за Маришкия басейн, подчертаха специалистите на Европейската комисия. Възможни решения са технологиите за предпазване на чист водород с създаване на съответната инфраструктура. В Румъния миньорите се преквалифицират към бранша на транспортната промишленост.

Представителите на Европейската комисия са наясно с обстоятелството, че преходът към зелена стопанска система ще бъде доста сложен, тъй като е невисок и виталния стандарт на популацията. Но това е голямата опция, която стои пред страната ни: „ Не може да стоим пред оградата и да чакаме, това е голяма опция, не изпускайте топката “, акцентира Тимерманс.

Именно вложенията в зелена сила са опция България да навакса и да стане богата страна, считат най-големите оптимисти. Технологиите за ВЕИ поевтиняха през последните години и на са налични единствено за богатите страни, само че знаем действителността е малко по-различна.

За България по Механизма за обективен преход ще бъдат отпуснати 1,2 милиарда евро, което е доста повече по отношение на други страни, тъй като сме наясно, че България има още доста работа, уточни Вивиан Лунела, координиращ представител на Европейската комисия по въпросите свързани с Европейския зелен пакт. Тези средства за България са двойно повече в сравнение с в началото плануваните.



“Съвсем наясно сме с това, че България има доста работа, само че по тази причина предвиждаме повече средства. Трябва да осигурим помощ за секторите и районите, които се нуждаят най-вече,” добави Лунела.

Фондът за обективен преход се концентрира върху Кюстендил и Стара Загора

В момента за страната са избрани за подкрепяне два въглищни района Кюстендил и Стара Загора, само че това не значи, че те ще получат лъвския къс, разясниха от Брюксел. България би трябвало да изготви районни проекти за деяние във въглищните райони, може да уточни повече. Но би трябвало да бъдат въвлечени районните настоящи лица, с цел да се предложат ограничения за намаляване на обществените въздействия в тези райони, подчертаха специалистите. Страната ни би трябвало да е подготвена с тези проекти при показване на стратегиите си по Кохезионните фондове (оперативните програми), подчертаха специалистите на Европейска комисия.

Европейският зелен пакт не е обвързван единствено с климатичните промени, той слага нов по-устойчив път на развиване пред стопанската система посредством стимулиране на дигитализацията и зелената промяна. Можем да изградим стопанска система, в която всеки да просперира, сподели още Тимерманс. Ролята на Европейския зелен пакт е да покаже, че всеки има място в тази смяна и че преходът е обективен.

Европейската комисия в никакъв случай не е мобилизирала толкоз огромен финансов ресурс- 1, 3 трилиона евро, които ще бъдат за възобновяване, само че и рестарт на стопанската система. От тях 37% би трябвало да се заделят за климат и зелени вложения, 20% за цифровизация, а всички останали средства би трябвало да подсигуряват, че не повреждат природата. Нулевите излъчвания понижат замърсяването на въздуха и ще усилят качеството на живот на семействата, ще разрешат възобновяване на домовете и стабилно потребление на силата. Това ще се реализира с природен газ като преходно гориво, като мост и увеличение на слънчевите съоръжения на домовете, на общински здания, учебни заведения, лечебни заведения.

Целта на Европейския зелен пакт е да подсигурява, че до 2050 година Европа ще стане въглеродно безпристрастен континент и ще използваме толкоз газове, колкото може да погълне, уточни Вивиан Лунела.

Енергетика- да увеличим двойно санирането

Производството и потреблението на сила дава отговор за 75 % от излъчванията, което значи, че би трябвало бързо да се разделим с въглищата. За да станем неутрални би трябвало да повишим нашата енергийна успеваемост. Затова следва да бъде показан пакет „ Fit to 55 “. За да реализираме въглеродна индиферентност до 2050 година би трябвало доста да увеличим своята упоритост във връзка с понижаване на парниковите излъчвания до 2030 г с 55%. На постройките се дължат 55% от парниковите излъчвания. В момента темпът на саниране е доста невисок е 1-2% и задачата е да го увеличим двойно, да се употребява дейно саниране, създаване на термопомпи, умни уреди за ръководство на дома, да използваме икономиите от мащаба в интерес на крайните консуматори

Това е основна област в енергетиката, която ще помогне в битката с енергийната беднотия. Според специалистите на Европейска комисия България би трябвало да реализира 3% ритъм на възобновяване на сградния фонд, а за какво не и 5% с държавните, общински здания, лечебни заведения и да покаже на другите държави-членки да се стигне и по-далеч.

Кръгова стопанска система –ресурсоемки за България за текстил, строителство и пластмаси

Европа употребява три пъти повече запаси в съпоставяне със 70-те години. Едва 12% от материалите в промишлеността са рециклирани. Целта е Стратегията за кръгова стопанска система да усили преработването в Европейски Съюз и да понижи използването на материали. България би трябвало да обърне внимание на своите най-ресурсоемки браншове – текстил, строителство, пластмаси.

Мобилността и транспорт- повече нововъведения

До 2050 година превозът би трябвало да понижи 90% от излъчванията си, голямо понижение, което звучи плашещо и е огромно предизвикателство. Предвиждат се ограничения за данъчно облагане на авиацията, на целия транспортен бранш и основаване на стандарти за CO2.

Настояваме за нововъведения, акцентира Лунела. Пакет Мобилност желае да обезпечи резистентен превоз. През февруари Европейска комисия показа оценка на въздействието на тези промени върху околната среда. Видяхме, че тези промени имат негативно влияние и в този момент ще ги обсъдим, което значи, че обществените аспекти също са значими при работата по главните политики на Европейска комисия.

Безопасност на храните и стабилно земеделие

В Европа през днешния ден се употребяват доста повече торове, пестициди, антибиотици, това е голям напън върху околната среда. Стратегията от фермата до трапезата си слага задача да понижи пестицидите на половина, да понижи с 20% потреблението на пестициди и да понижи на половина потреблението на антибиотици.

Те засягат освен климата и природата, има неоспорими доказателства за въздействието им върху биологичното многообразие. Стремим се да увеличим площите с органично земеделие. Следващата седмица ще предложим проект, разясни Лунела. 40% от разноските ще бъдат свързани с климата са главните договаряния за възобновяване на общата селскостопанска политика, нейната роля е доста значима за Комисията.

Европейска комисия: Горите- представяме тактики и желаеме държавите-членки да ги ползват

Горите са значими за поглъщането на въглероден диоксид, на излъчванията от човешката активност и всички браншове. 3 милиарда дървета би трябвало да бъдат засадени през идващите години и това ще бъде изгода за всички. Много прецизно е законодателството на Европейска комисия за запазване на въздуха, почвите, водите и желаеме то да се ползва, разяснява Вивиан Лунела. 17% от белодробните болести в страната се дължат на замърсяване на околна среда. За страдание нечистият въздух има директно отношение към ниския стандарт на живот, показват специалистите на Европейска комисия.

Всичките тези браншове би трябвало да допринесат за въглеродната индиферентност на Европа. Затова работим дружно с интернационалните сътрудници за световен консенсус. От началото на годината В Съединени американски щати има огромни промени уточни Джон Кери при визитата си в Брюксел преди седмица. Съединени американски щати и Европа ще работят дружно за използване на Парижкото съглашение, с цел да не се допусне увеличение на световната температура с повече от 1,5-2 градуса. В същата посока работим дружно с Китай и Япония, показаха Тимерманс и Лунела.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР