България може да остане в зоната на валутно-курсовия механизъм ERM

...
България може да остане в зоната на валутно-курсовия механизъм ERM
Коментари Харесай

Икономистът Ясен Георгиев: България може да прекара и 10 години в преддверието на еврозоната

България може да остане в зоната на валутно-курсовия механизъм ERM II даже 10 години и да повтори сюжета на Литва и Латвия поради към момента неосъществени стопански и правосъдни промени. Това предвижда в изявление за " Хоризонт " Ясен Георгиев от Института за икономическа политика.
Има най-малък интервал за престой в така наречен „ чакалня на еврозоната “ – 2 години, само че няма указана горна граница какъв брой време една страна ще обитава в това преддверие, разяснява Ясен Георгиев.

„ Тенденцията през последните години демонстрира, че се усилва интервалът на престояване в ERM II. Словения да вземем за пример е престояла близо 3 години в „ чакалнята “, Малта и Кипър също към 3 години, преди да одобряват еврото. Но страни като Литва и Латвия са стояли надлежно 11 и 10 години. Това е дълъг развой, който няма да докара до бързото приемане на България в еврозоната. “

Една от неизвършените промени, които следва да се случат поради поетите задължения, касае държавните предприятия, акцентира Георгиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР