България може да има първия си завод за електромобили още

...
Коментари Харесай

Германският електромобил от Ловеч ще ползва много части от местни заводи

България може да има първия си цех за електрически автомобили още при започване на 2024 година Правителството подписа съглашение за започване на капиталовия план на немската компания Next.e.GO Mobile.

Заводът ще се намира в Ловеч на площадката на съвсем неработещия цех " Балкан ", който е благосъстоятелност на братя Домусчиеви. Плановете са новото дружество да бъде издигнато до две години, като потенциалът му може да доближи 30 000 електрическия автомобил на година. Общата инвестиция е 140 млн. евро, а във фабриката ще бъдат открити 1000 работни места и хиляди други на снабдители. Според служебния министър на стопанската система Кирил Петков диалозите с немската компания са почнали едвам преди пет седмици и за рекордно малко време те са били уверени да изберат България, като са оглеждали и три други страни от района, които са им обещавали надалеч по-големи тласъци.

За разлика от други сходни планове, държавното управление няма да дава авансово пари на вложителя, а единствено при започването на произвеждане и постигането на избрани цели.

" Държавата не носи никакъв риск, като дава 0 % пари напред. Първата част на финансовия тласък идва при 10 000 създадени коли, втората при 20 000 ", разгласи Петков. При постигането на поставените цели общият размер на помощта може да доближи 34 млн. евро.

Вероятно дотацията ще е като за всеки вложител първи клас с огромен план. Опциите са земя, инфраструктура, осигуровки за чиновници. Сумата е огромна, само че за съпоставяне обещаната държавна помощ за Volkswagen беше 300 млн. евро за инвестиция от 1.4 милиарда евро.
Местни непознати снабдители
Според Петков за решението на Next.e.GO Mobile е спомогнало доста съществуването на клъстър от снабдители в България. Алуминиевата рамка на модела еGo Life, който ще се създава в Ловеч, ще се доставя от българския цех на Etem. Софтуерът в електрическия автомобил пък ще се създава от българското поделение на Bosch. Кабелните системи ще идват от завода на Yazaki. Местното сдружение на Next.e.GO Mobile ще се ръководи от Любомир Станиславов, който е изпълнителен шеф и член на борда на " Аутомотив клъстер България ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР