България може да бъде санкционирана заради ниската ваксинация у нас.

...
България може да бъде санкционирана заради ниската ваксинация у нас.
Коментари Харесай

Кацаров: България може да бъде санкционирана заради ниското ниво на ваксинация

" България може да бъде глобена поради ниската имунизация у нас. Съществува подобен риск и би трябвало да го имаме поради. Има такива сигнали от нашите европейски сътрудници ", сподели министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров в " Лице влице ".

Той добави, че държавното управление е поръчало три медикаменти за ковид, които ще дойдат у нас в идващите дни. " Надявам се това да не понижи имунизацията. Лекарствата имат към 50% успеваемост, а имунизациите – 90-95% успеваемост ", сподели Кацаров.

Здравният министър отрази позитивната наклонност на понижаване на случаите на ковид през последните две седмици. Другата добра вест е и високо равнище на имунизация – приблизително по 20 хиляди нови дози ваксина дневно. " В момента към 25% от популацията е имунизирано ", сподели Кацаров.

Отделно – доста дребна част от популацията е имунизирано, като в болница към 90% от хората не са ваксинирани, а при умрелите – 95% не са ваксинирани. " Третият фактор е неприятното положение на здравната ни система. Тя е тежко дебалансирана, нуждае се от незабавни промени, само че би трябвало да има Народно заседание и воля ", сподели Кацаров.

" Всички потърпевши са в устойчиво положение ", сподели Стойчо Кацаров. Той разяснява, че на пациентите е препоръчано, в случай че желаят, да бъдат превозени за лекуване в Македония. В тази връзка Кацаров разяснява, че в идващите 2 години се чака страната ни да има въздушна здравна помощ, защото парите за медицински хеликоптери са заложени в Плана за възобновяване и развиване.

Кацаров разяснява, че тестванията са учениците над 5-и клас са закупени и се чакат доставките. По думите му е допустимо по-големите деца да се върнат в клас още идната седмица.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР