България ли е страната, която тайно спаси Украйна? В предаването

...
България ли е страната, която тайно спаси Украйна? В предаването
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Имало е таен план за участието ни във военната подкрепа за Украйна

България ли е страната, която скрито избави Украйна? В предаването " Денят ON AIR " някогашният министър на защитата Ангел Найденов направи разбори на информацията, оповестена в немското издание " Ди Велт ".

" Подчертава се ролята на България в забележителната военна помощ в първите месеци от войната и до август 40% от нужния дизел за бойните машини на украинската войска. България е задействала скришен проект, който реализира през компании медиатори и трети страни. Тази информация в " Ди Велт " споделя нещо, което част от обществото знаеше, а друга подозираше - българско оръжие стига до Украйна. Около 4 милиарда е цената на износа на оръжия и муниции от България, които доближават до Украйна ", съобщи Найденов.

По думите му 3 бранша са в основата на икономическия растеж на страната ни - износът на електрическа енергия, оръжейното произвеждане и горивата.

" Няколко дни по-рано Bloomberg цитира информация, че от България през Чехия част от тежкото въоръжение, което включва самолети Су-25, гаубици и системи за реактивен залпов огън също за изнесени в Украйна. Беше налице отказване от страна на българските държавни ведомства. Става дума за въоръжение, което е било снето от доклад и е закупено от частни компании. Част от него е било изнесено и доставено през Чехия за Украйна ", изясни Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Според него е имало скришен проект за присъединяване на България във военната поддръжка на Украйна. И той е бил скришен поради опасенията от политически разтърсвания, които да доведат до рухване на държавното управление.
" В момента се разискват решения, свързани с доставката на нови въоръжения. Към този миг имаме единодушието на Германия, Франция и Съединени американски щати за даването на танкове " Леопард ". Очакваме на срещата в Рамщайн да се вземе решение за даване на тежки бойни танкове. Очаква се към тези решения да се включат Англия, Испания, Дания, Полша. Ние можем да дадем всичко - танкове и Противовъздушна отбрана системи. Въпросът беше да се проведат диалози за компенсиране на това, което ще предоставим. Не съм чул да се водят тези диалози, закъсняваме ", сподели още Ангел Найденов.

Решението, което взе Народното събрание, обвързва превъоръжаването и модернизацията на Българската войска с даване на въоръжение на Украйна, посочи някогашният министър на защитата.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР