България купува шест медицински хеликоптера. След провала на обществената поръчката,

...
България купува шест медицински хеликоптера. След провала на обществената поръчката,
Коментари Харесай

135 млн. за 6 медицински хеликоптера

България купува шест медицински хеликоптера. След неуспеха на публичната поръчката, в този момент се минава към директно договаряне. Прогнозната стойност е за над 135 милиона лв., като този бюджет позволява две спомагателни машини.

През ноември публичната поръчка за 6 хеликоптера пропадна, защото офертата на единствения участник се оказа по-висока от планувания бюджет. Месец по-късно заместник-министър Тома Томов, който я приключи, самичък насочи покана към същата компания – „ Леонардо ”. Отново за 6 машини.

„ Процедурата сега е в ход. Не бих желал да върша догатки и да давам в допълнение информация. Правим всичко належащо процедурата да бъде приключена и България да има медицински хеликоптери. Министерството на здравеопазването се старае тази процедура да приключи с позитивен резултат ”, изясни Томов.

Ако компанията се включи в публичната поръчка, по проект България би трябвало да разполага с първия си медицински хеликоптер още тази година. Паралелно в ход е социална поръчка за наем на използван хеликоптер, който да е разполагаем на планинските спасители в по-кратки периоди. Това е належащо и с цел да може да се стартира процедурата по лицензиране на български авиационен оператор за въздушно избавяне.

„ Процедурата е в ход и тя ще завърши другия понеделник, на 16 януари. Следващата стъпка е сключване на контракт и извървяване на процедурата до края, до самата доставка на хеликоптер ”, изясни Георги Гвоздейков от Държавния медицински въздухоплавателен оператор.

Източник: Нова телевизия
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР