България, която има силно проруско лоби в правителството си, има

...
България, която има силно проруско лоби в правителството си, има
Коментари Харесай

Кабинетът: Томислав Дончев не е говорил за проруско лоби

България, която има мощно проруско лоби в държавното управление си, има потребност от повече време, с цел да вземе решение дали да последва сътрудниците си от НАТО и Европейски Съюз и да експулсира съветски дипломати поради офанзивата против някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал – по този начин Ройтерс обобщава свое изявление с вицепремиера Томислав Дончев.

„ Предвид че държавното управление ни е коалиционно… не съм уверен, че сходно решение може да бъде взето толкоз бързо и лесно”, цитира Ройтерс думите на Дончев.

От държавната пресслужба обаче реагираха и обявиха, че вицепремиерът „ не е правил изявления и оценки по отношение на ориентацията на държавното управление във връзка с която и да е от страните в тази ситуация „ Скрипал”.

„ Посланията за обязаност на държавното управление с други страни са интерпретация на медията и не следва да бъдат обвързани с формалната позиция на кабинета, изказана след днешното съвещание на Съвета за сигурност към Министерския съвет”, написа още в позицията на кабинета.

От пресслужбата разпространиха думите на Дончев, дружно със звуков файл от изявлението, което е взето през вчерашния ден, на 29 март.

„ Просто казано, поради обстоятелството, че държавното управление ни е съдружно, в него участват разнообразни партии, не съм уверен, че едно сходно решение може да бъде взето толкоз елементарно и толкоз бързо. Политическата обстановката в България е такава, че сходни решения би трябвало да се вземат с консенсус. И аз не приказвам единствено за държавното управление, аз приказвам и за други институции – Народно заседание, в това число и президента. От това, което разбирам все още, за зло или положително, подобен консенсус няма”, споделя Дончев.

„ Консенсус се построява с диалози. Това е одобрената политическа технология. България има особени исторически връзки с Русия, това е неоспорим факт. Само че историята от време на време е добър, от време на време е неприятен преподавател в политиката. България е член на Европейски Съюз и член на НАТО и нееднократно е потвърдила, че тя е предан член на двете организации, че участието не е нито фиктивно, нито номинално. И за разлика от други страни постоянно се е налагало да вземаме сложни решения, утвърждавайки и доказвайки, че сме положителни членове”, прибавя той.

България, която сега ръководи Съвета на Европейски Съюз, привика посланика си в Москва за съвещания след отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал с нервнопаралитичен газ – първата сходна приложимост на бойно отровно вещество на европейска територия след Втората международна война, напомня Ройтерс.

Страната обаче не последва образеца на множеството страни от Европейски Съюз и НАТО, както и Съединени американски щати, които изгониха съветски дипломати в символ на взаимност с Англия.

България, която е освободена от турско иго от Русия, се трансформира в един от най-прилежните руски спътници по време на Студената война. Много българи изпитват мощна обвързаност към Русия, с която тяхната страна споделя кирилицата и православното християнство, отбелязва още организацията.

Това завещание води до актуалното съдружно държавно управление, в което ГЕРБ, партия в център-дясно, споделя властта с три по-малки националистически партии, които в друга степен поддържат по-добри връзки с Русия и желаят по-балансирана позиция по отношение на случая „ Скрипал”. Те се опълчиха на апела на почитан член на ГЕРБ (Ройтерс евентуално засяга зам.- ръководителя на ГЕРБ Цветан Цветанов, само че не го посочва по име) да последва приема на своите съдружници.

Българският президент Румен Радев и най-голямата опозиционна партия – тази на социалистите, също упорстват, че са нужни по-сериозни доказателства за възможната замесеност на Русия в тази ситуация „ Скрипал”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР