България класира две боксьорки за финалите от първата сесия на

...
България класира две боксьорки за финалите от първата сесия на
Коментари Харесай

Асенова и Йонузова ще спорят за титлите на Европейското по бокс

България класира две боксьорки за финалите от първата сесия на полуфиналите на Европейското състезание за дами, което се организира в столичната “Асикс Арена “. Утре в спор за купите ще излязат Севда Асенова (48 кг) и Мелис Йонузова (64), а Габриела Димитрова (51) и Деница Елисеева (60) останаха с бронзови медали.

Севда Асенова се оправи за втори следващ път на европейско състезание с огромната си съперничка при най-леките Стелуца Дуца от Румъния. Българката стартира по-агресивно срещата, разиграваше съперничката си по целия кръг и я засичаше със светкавични леви и десни крошета. Основна роля в мача обаче изигра и съдийката на кръга, която в средата на втория рунд публично предизвести Асенова, макар че Дуца цялостен мач не спря да й ползва способи по-скоро от битката. В последна сметка българката завоюва с 3:2 съдийски гласа, като арбитрите й дадоха преимущество в първия и втория рунд, а поради предизвестието се наложи в приложимост да влезе и преференцията – 28:28, 28:28, 27:29, 28:28, 27:29.

“Това беше най-тежката ми среща, само че аз я чаках, бях готова и ментално, и физически за нея. Нямам пояснение за какво единствено мен ме предизвестиха, макар че румънката играеше по-нечисто. Важна е обаче победа, пък било тя и грозна. По-различното, което приложих в тази среща, бе че въртях на назад, към по-слабата ръка на съперничката. Доволна съм и, несъмнено, ще пъдя успеха и на финала “, разяснява след срещата си Севда Асенова.

Така тя изравни на 2-2 победи срещите си с Дуца на европейската сцена, откакто загуби два еврофинала – Дания 2007 и Букурещ 2014, само че след това два пъти я победа в София – в първи кръг през 2016 и на полуфинал в този момент. На финала Асенова ще срещне Екатерина Палцева от Русия, която победи украинката Ана Охота.

Истински героизъм обаче сътвори 19-годишната Мелис Йонузова. В кат. до 64 кг тя безусловно отхвърли опитната украинка Мария Бова Бадулина. Българката се хвърли в офанзива още с началния гонг и връхлиташе на съперничката си като оса. Във втория рунд Йонузова изпрати Бадулина в нокдаун, в третия украинката получи предизвестие за нечиста игра, а малко по-късно не можа да излезе от второто отброяване на съдията и се отхвърли 2 минути преди края на срещата.

Така в границите на 2 месеца Мелис Йонузова ще играе на втори европейски край, откакто в Румъния завоюва купата до 22 години. Съперничка в разногласието за златото на следващия ден ще й бъде туркинята Сема Чалъшкан, която победи в другия полуфинал Екатерина Диник от Русия.

“Щастлива съм! Не чаках толкоз от себе си, само че със сърце всичко се реализира. Доре не съумях да се изморя толкоз “, показа след мача си Мелис Йонузова.

Габриела Димитрова остана с бронзов орден, откакто загуби с неединодушно решение на съдиите полуфинала си при 51-килограмовите от рускинята Светлана Солуянова. Българката изигра добър мач, само че в последна сметка съдиите избраха рускинята (4:1 – 29:28, 29:28, 29:28, 28:29, 29:28), която бе избрана за най-хубав боксьор на шампионата на страната си тази година.

Това е първи орден за Димитрова от европейско състезание при дамите и втори в кариерата й от огромен шампионат след бронза от Световното за девойки Албена 2013.

В упования с максимален интерес полуфинал в кат. до 60 кг Деница Елисеева не съумя да се оправи с олимпийската бронзова медалистка от Рио 2016 Анастасия Белякова (Русия) и отстъпи с единомислещото решение на съдиите – 0:5 (28:29, 27:30, 27:29, 26:30, 27:30).

“Не съумя да извърши тактическите ми инструкции. Трябваше да я дърпа на отдалеченост и тогава да нападна, а Дени влизаше все в непосредствен пердах “, разяснява след мача персоналният треньор на Елисеева и на националния мъжки тим Жоел-Солер Арате.

Все отново 37-годишната Деница Елисеева прибави още едно отличие към сбирката си и към този момент има едно злато и 4 бронза от европейски шампионати, което я прави българката с най-вече медали от подобен конгрес.

Довечера на кръга ще излязат европейските ни шампионки от София 2016 – Станимира Петрова (57 кг), и от Букурещ 2014 – Стойка Петрова (54), в спор за място на нов еврофинал в своите категории.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР