България КЕВР намалява цената на парното с до 25% от

...
България КЕВР намалява цената на парното с до 25% от
Коментари Харесай

КЕВР намалява цената на парното с до 25% от 1 април

България КЕВР понижава цената на парното с до 25% от 1 април Това е записано в отчет на регулатора 21 март 2020, 14:22  КЕВР понижава цената на парното с до 25% от 1 април Източник: iStock
омисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) предлага понижение на цената на парното и топлата вода от 1 април с сред 7 и 25%.

Това е записано в отчет на регулатора, оповестен на електронната му страница.

Окончателно решение за новите цени ще бъде взето на съвещание на 26 март без наличието на медии поради оповестената изключителна обстановка.

Причина за понижението на цените на парното и топлата вода е поевтиняването на природния газ с 40 на 100 от 1 април.

На 3 март, държавната компания "Булгаргаз " се контракти с съветската "Газпром Експорт " да понижи цените на природния газ със задна дата от август 2019 година

Към момента съществуващото законодателство не разрешава на Комисията за енергийно и водно контролиране да дефинира по-ниски цени на газа и парното със задна дата, тъй че и потребителите да се възползват от понижението.

"По подаденото от "Булгаргаз " ЕАД заявление е направен отчет с вх. № Е-Дк-239 от 17.03.2020 година, в който е посочено, че данните и документите по заявката и направените въз основа на тях калкулации водят до образуване на цена за м. април 2020 година, по която публичният снабдител следва да продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, в размер на 26,21 лева./MWh (без данък и ДДС). Последното, от своя страна, съставлява понижение със 17,83 лева./MWh или с 40,49% спрямо настоящата цена от 44,04 лева./MWh (без данък и ДДС), одобрена с Решение № Ц-1 от 01.01.2020 година

Според плановете на регулатора, най-вече ще поевтинее топлата вода и парното в София, а минимум във Варна. Най-скъпо остава отоплението във Велико Търново и Пловдив, прецизира Българска национална телевизия.

Освен това, комисията понижава и цените на тока създаван от топлофикациите. Това обаче няма да се отрази на битовите сметки, демонстрират плановете на КЕВР.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР