България изпреварва Турция като потенциална водеща локация за новия завод

...
България изпреварва Турция като потенциална водеща локация за новия завод
Коментари Харесай

Германско списание: София, а не Измир, е фаворит за новия завод на Volkswagen

България изпреварва Турция като евентуална водеща локация за новия цех на немския авто тръст Volkswagen в Източна Европа. Българското предложение за фабрика до София е считано за по-атрактивно от това на турския промишлен център Измир.
Предварително решение за местоположението на предприятието ще бъде взето до началото на юли, написа немското профилирано списание Automobilwoche, представено от Investor.bg.
Медията разкрива, че към този момент се водят вътрешнофирмени диалози за продажбата на индустриален парцел до София, а мястото, което концернът преглежда в Турция, е в покрайнините на Измир.
Информацията на Automobilwoche е много по-различна от тази на немския бизнес всекидневник Handelsblatt, че към този момент има авансово решение в интерес на Измир най-много поради съществени финансови тласъци от страна на турската страна.
Баварското издание е изрично, че решението ще се вземе от централата на концерна във Волфсбург, а не от подразделението Skoda. Лично зает и водещ процеса по асортимент е шефът по производството и член на Борда на шефовете Оливер Блуме, разясняват източници на изданието. Досега шефът на Skoda Бернхард Майер ръководеше интервенцията.
В завода се чака да бъдат основани сред 4000 и 5000 работни места, а инвестицията от 1,3 милиарда евро го прави най-мащабния план на Volkswagen за последните години.
Skoda би желала да задържи правото за взимане на решение, защото то е от огромно значение за дъщерната компания, с цел да получи тя потенциали в бъдещия цех. Наскоро от концерна обявиха, че потенциалите на марката в Чехия са натоварени на 120%, заради което Skoda незабавно се нуждае от нови индустриални линии. Смята се, че в случай че те бяха налични през мината година, чешкият бранд би могъл да продаде още 100 000 коли единствено през 2018 година
Разбира се, остава въпросът за местоположението. Наскоро Турция изрично акцентира пред немски публицисти, че чака да завоюва конкуренцията с България. В договарянията със София обаче вземат участие значително австрийски банки и вложители, твърди още Automobilwoche.
Както е известно, немският Volkswagen Group разгласи в края на предходната година, че търси място за нов собствен цех в Източна Европа, който да започва активност през 2022 година Директната финансова инвестиция ще е над 1,4 милиарда евро и включва откриването на най-малко 5000 директни работни места. Впоследствие се чака откриване и на още хиляди спомагателни места в снабдители и обслужващи промишлености.
Заводът ще е от така наречен мултибранд тип, т.е. ще създава коли от разнообразни марки под шапката на групата, включваща Volkswagen, Audi, Skoda, SЕАТ и други.
Идеята в началото бе в него да се сглобяват два модела Skoda Karoq и SEAT Ateca, като бъде преместено настоящето им произвеждане от завода на Skoda в Квасини, Чехия. В последните дни, обаче, се тиражира и информация, че в него може да се сглобяват и седаните Volkswagen Passat.
Капацитетът ще е 1000 коли дневно, което прави към 360 000 на година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР