България изпраща едно от най-успешните си световните първенства по плуване.

...
България изпраща едно от най-успешните си световните първенства по плуване.
Коментари Харесай

Убедително начало за българското плуване в олимпийската година

България изпраща едно от най-успешните си международните шампионати по плуване. Вероятно второто най-успешно в историята по-късно в Мадрид през 1986 година, където печелим два медала, и сигурно - най-успешното през новия век.

Един затрупан норматив " А " за Олимпийските игри в Париж, три полуфинала, два финала, два национални върха.

Началото на тази олимпийска година е безапелационно за синия спорт у нас. Най-предното класиране за България осъществя Габриела Георгиева, която е шеста в света на 200 тил. Но освен - в рамките дневно тя усъвършенства на два пъти персоналното си време в дисциплината, сваляйки от националния връх, покри норматив за Париж и влезе във край на коронната си дисциплинираност за първи път в своята кариера. Също по този начин донесе на България първи женски край на международно от 33 години насам. Освен финалът на 200 - Габриела влезе и измежду най-хубавите 16 в полуфиналите на 100 тил, нещо, което също й се случва за първи път на огромно състезание.

И олимпийският финалист Йосиф Миладинов може да се похвали с първо присъединяване на международен край в обичаната си дисциплинираност - 100 бътерфлай. Българинът приключи 8-и, само че представянето вдъхва вяра, че той е напът да се върне към най-хубавите си достижения от предходния олимпийски цикъл.

Полуфинали плуваха още Любомир Епитропов на 200 бруст и Петър Мицин на 200 бътерфлай. За Епитропов това към този момент е традиция на интернационалната сцена, само че неговата огромна цел си остава олимпийското присъединяване през лятото. Направилият извънредно мощна 2023-а Мицин дебютира в международен полуфинал за мъже, откакто предходната година бе неосъществим при юношите.
Рекапитулацията гласи - броени месеци преди олимпийския плувен шампионат, България има трима състезатели, които са сигурни за Игрите - Петър Мицин, покрил нормативи в 3 дисциплини, Йосиф Миладинов и Габриела Герогиева. За Епитропов, Калоян Братанов, Калоян Левтеров, както и за неучаствалата в Доха Диана Петкова, пролетта ще бъде натоварена в опита им да се класират за най-големия състезателен конгрес.

В рамките на 21-ото международно състезание видяхме и някои исторически достижения.

Още в първия ден китаецът Пан Жанле изуми с извънредно изненадващия си международен връх на 100 метра свободен жанр. Той плува 46.80 на първи пост в мъжката щафета 4 по 100, с което смъкна 6 стотни от двугодишния връх на Давид Попович в кралската дисциплината. Постижението му само е въплъщение на цялостното мощно азиатско показване в Доха. С общо 7 трофеи за Китай, 2 за Република Корея и по една за Япония и Хонг Конг.

Макар и без огромните си звезди Кейти Ледецки, Кейлъб Дресел и Райън Мърфи, Съединените щати не престават да са плувна мощ номер 1 по брой извоювани медали.

Таланталивата Клер Кюрзан е с най-вече в Доха - цели 5, като тя стана и третият плувец в историята с требъл от трофеи в другите дистанции на един плувен жанр.

Учещата в университетата на Вирджиния Кюрзан взе злато на 50, 100 и 200 тил, сходно на австралийката Кейли Маккюън във Фукуока. Другият с сходен връх е китаецът Цин Хаянг в бруста също от последното международно състезание.

Необчайният интервал на провеждането на шампионата сподели, че някои от звездите като Адам Пйти, Матю Ричардс и Ахмед Хафнауи не са в най-хубавата си форма, само че пък други - като Сара Шьостром и Клер Кюрзан са в отлично положение.

Обаятелната арабска аватнюра на международната плувна централа с първото международно в олимпийска година ни разреши да забележим и раждането на нови звезди, само че и даде опция за реализирането на една генерална подготовка преди най-важната плувна конкуренция след единствено 160 дни.

Вижте репортажа във видеото!

Автор Бюлент Мюмюнов



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР