България изпада на 51-ва позиция в новата класация за конкурентоспособност

...
България изпада на 51-ва позиция в новата класация за конкурентоспособност
Коментари Харесай

България е на 51-во място по конкурентоспособност

България изпада на 51-ва позиция в новата ранглиста за конкурентоспособност на Световния стопански конгрес - за 2018 година, която обгръща 140 страни от всички континенти. В челната тройка са Съединени американски щати, Сингапур и Германия.
В предния рейтинг, направен от СИФ, страната ни бе 49-а. Изследването се основава на голям брой критерии, в това число и за успеваемост на полицията, качество на опазването на здравето, независимост на медиите.
То разкрива, че по някои индикатори България наподобява повече на страна от третия свят, в сравнение с член на Европейски Съюз. Оказва се, че България дава прекомерно слаб отпор на проведената престъпност - 116-ото място по този аршин е показателно и единствено удостоверява какъв брой е вярна приказката, че другите страни си имат мафия, а у нас мафията си има страна.
Още по-зле е ситуацията във връзка с отбраната на правата на благосъстоятелност - материална и интелектуална, тъй като страната ни се мъдри на унизителното 118-о място. Проблемите с намирането на качествена работна ръка отпращат България съвсем на дъното в класацията за конкурентоспособност - на 122-ро място .
Въпреки изказванията на държавното управление, че доста се старае да основава положителни условия за компаниите, страната ни е 107-а по критерия " бързо започване на бизнес ". Много обезпокоително и нетипично зле за страна от Европейски Съюз е представянето ни по индикаторите " самостоятелност на правосъдната система " и " независимост на медиите " - надлежно 95-о и 91-во място. Не са мотив за горделивост и оценките за „ институции” и „ опазване на здравето ", които отреждат на България 70-о място.
Българският бизнес отсрамва страната ни с отлични резултати в потреблението на осведомителни и информационни технологии (30-о място) и като и по индикатора за „ дарба за иновации”(48). Благодарение на валутния ръб, който дисциплинира държавните финанси, страната ни е под №52 по макроикономическа непоклатимост.
Ситуацията в този момент не е доста по-различна от картината в предходното изследване на СИФ, където още веднъж едни от най-негативните оценки бяха за правосъдната система и незадоволителната й самостоятелност, липса на бистрота в държавната политика, липса на доверие в политиците и така нататък
Все отново, известна разтуха е, че България е най-конкурентната стопанска система измежду страните на Балканите . Според показателя изпреварваме Румъния с едно място, Гърция, която е на 57-а позиция, Сърбия (65) , Черна гора (71) , Албания (76) , Македония (84) , както и Босна и Херцеговина , сложена на 91-во място. Непосредствено преди България са Бахрейн, Мавриций и Унгария.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР