България излиза в негативните класации на Европейския съюз (ЕС) с

...
България излиза в негативните класации на Европейския съюз (ЕС) с
Коментари Харесай

Доц. Арабаджиев: България е с най-ниско ваксинационно покритие срещу HPV в ЕС

„ България излиза в отрицателните ранглисти на Европейския съюз (ЕС) с най-ниско имунизационно покритие против човешкия папилома вирус (ЧПВ), който е извършител освен на карцинома на маточната шийка, само че и карцинома на глава и шия, както и карциноми, които могат да се проявят и при мъжете, основно на урогениталната система. Т.е., ваксинопрофилактиката против ЧПВ е от изгода освен за девойките или дамите “. Това разяснява пред Нова телевизия доцент Желязко Арабаджиев, член на борда на Мисията за рака на Европейски Съюз към Европейска комисия. Повод за диалога с него бе провелата се преди дни в Народното събрание кръгла маса, отдадена на битката с онкологичните болести.

„ Всички изброени от мен туморни локализации са изцяло предотвратими посредством слагане на ваксина “, безапелационен бе той.

Доц. Арабаджиев означи, че през годините имунизацията е осъвременена и все още обезпечава предотвратимост на болесттите, породени от девет варианта на вируса.

Ваксината е налична, безвъзмездна е за девойки сред 10 и 14-годишна възраст и може да бъде сложена в колаборация с общопрактикуващите лекари, напомни той, като добави, че освен девойките, само че и момчетата в тази възраст би трябвало да бъдат имунизирани. Ваксината обаче все още е безвъзмездна единствено за девойки в този възрастов диапазон. Всички останали искащи могат да си я купят и да чакат изгоди във връзка с евентуално заразяване с човешкия папилома вирус, осведоми той.

„ Ваксината е за подрастващите, тъй като се чака в тази възраст те още да не са имали сексуален контакт и заради това рискът от заразяване е доста по-малък “, изясни още доцент Арабаджиев.

Специалистът уточни, че у нас обсегът на имунизация е невисок поради скептицизма към имунизациите в обществото.

Той се спря и на скрининга против раковите болести като цяло, като означи, че в европейските страни скрининговите стратегии са извънредно добре развити. У нас обаче за скрининг се приказва на инцидентен принцип, а той би трябвало да бъде национална политика, съобщи лекарят. „ Скринингът е залегнал в противораковия проект, признат у нас преди година. За страдание, през тази една година не се случиха доста неща по този проект “, установи той.

Доц. Арабаджиев разяснява и лечението на онкологичните болести, като се спря на измененията в лекуването, навлизащи през последните години. По думите му химиотерапията към този момент не е главен способ за лекуване, само че тя е „ добър сътрудник “, който усилва успеваемостта на други лекувания, като да вземем за пример имунотерапията. „ Химиотерапията е ориентирана против всички бързоделящи се кафези, в това число и раковите кафези. Това е механизмът на развиване, разпространяване и авансиране на рака. Раковите кафези се разделят бързо и имат нападателно разпространяване. За страдание обаче, в човешкото тяло има и естествени кафези – това са да вземем за пример клетките на космените фоликули, клетките на гастроинтестиналния тракт – които също заради личния си метаболизъм се разделят бързо. Но химиотерапевтиците поразяват еднообразно раковите кафези и естествените бързоделящи се кафези в човешкото тяло. Затова част от пациентите, които са на химиотерапия, губят косите си или имат гастроинтестинални недоволства – гадене, повръщане и така нататък “, изясни експертът.

За разлика от това таргетните лечения са ориентирани към характерни особености на самата туморна клетка, добави той и посочи, че все още максимален е напредъкът в лекуването с прицелни лечения на белодробния карцином, рака на кожата, рака на бъбреците, на пикочния мехур, а неотдавна – и на карциномите на корем и хранопровод.

В коментар на лекарствената терапия доцент Арабаджиев уточни, че казусът в този момент е изгубването на остарели и евтини цитостатици от пазара, които към момента вземат участие в схеми на лекуване. „ И ние не знаем по какъв начин да се оправим с този проблем. Имаме новаторските, скъпите медикаменти, ефикасните медикаменти, само че към момента има болести, които се лекуват с по-стари. Има развой на дерегистрация на тези медикаменти “, сигнализира той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР