България излиза от третата вълна на COVID-19. Това стана ясно

...
България излиза от третата вълна на COVID-19. Това стана ясно
Коментари Харесай

България излиза от третата вълна на COVID-19

България излиза от третата вълна на COVID-19. Това стана ясно от брифинга на Националния действен щаб. Въпреки това обаче от щаба предизвестиха, че наклонността на спад не е постоянна, и е допустимо още идната седмица лечебните заведения още веднъж да са цялостни с коронавирус пациенти.

Брифингът стартира оптимистично.

" Няма нито една алена колона в страната ", съобщи Костадин Ангелов.

Но последва предизвестие.

" Най-глупавото нещо, което можем да създадем е да опропастим тези резултати, в случай че допуснем по време на дългите майски великденски празници да изпълним тесни контакти, изключително в регионите с висока заболеваемост ", съобщи доцент Ангел Кунчев.

Имаме безапелационен спад на инфектираните, само че лечебните заведения не престават да одобряват огромен брой пациенти. И спадът на инфектирани тази седмица, може да се обърне идната.

" Наистина, има стръмно намаляване, само че то няма да бъде до безконечност - най-вероятно до другата седмица. Другата седмица може да посрещнем покачването на заболяемостта с много цялостни лечебни заведения ", предизвести началникът на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

От щаба отхвърлиха да има нещо по-притеснително в открития български вид на вируса.

" Този тип вид на вируса се въздейства от имунизациите и може да бъдат хората спокойни, че няма никаква заплаха, по-различна от тази, която е сега ", съобщи Костадин Ангелов.

Ваксините ще са налични за всички жители без авансово записване от 30 април до 9 май, когато ще бъдат отворени зелени коридори. Здравните управляващи увериха, че в този интервал всеки ще може да получи имунизацията, която търси.

" Дали ще бъде Модерна, дали ще бъде " Астра Зенека " - който каквато желае ", съобщи
проф. доктор Красимир Гигов, шеф на Ваксинационния щаб.

" Да реализираме 50 000 души имунизирани дневно - тъй като е доста значимо да стигнем до този групов имунитет бързо, с цел да хвърлим маските, с цел да почнем да се събираме, с цел да почнем да виждаме нашите близки ", съобщи Костадин Ангелов.

Ваксините ще бъдат задоволително, увериха и след изключителното съвещание на държавното управление. През идващите три месеца чакаме близо 5,5 млн. ваксини.

Как ще се ползва имунизацията на " Янсен " от щаба не бързат да кажат, тъй като чакат мнението и на Американската организация по надзор на храните.

До понеделник количествата от " Янсен ", които към този момент са у нас, остават на склад.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР