България избира между шведски изтребители грипен (на компанията СААБ) или

...
България избира между шведски изтребители грипен (на компанията СААБ) или
Коментари Харесай

Радев, ликувай: Любимите на президента изтребители Грипен все пак идват

България избира сред шведски изтребители " грипен " (на компанията " СААБ " ) или френски " рафал " (на " Дасо авиасион " ), които да вземе на лизинг, до момента в който дойдат първите поръчани и платени американски F-16. Това разкри командирът на авиобаза " Граф Игнатиево " ген. Николай Русев, непосредствен другар и сътрудник на президента Румен Радев. Миналата седмица служебният боен министър Димитър Стоянов разгласи, че предложения от България за приемането на бойни самолети на погашение са били изпратени и към Холандия, и към Италия. Днес обаче Русев разкри, че двете страни са отказали. Така в борбата за изтребители влизат френските и шведските. За наслада на Румен Радев. Ето за какво:



Проста сметка обаче демонстрира, че най-вероятно ще се стигне до договарянето на шведските машини - поради които президентът бе упрекнат в тежък лобизъм още в първата година от първия си мандат на " Дондуков ". Скандалът стигна до такава степен, че ГЕРБ неведнъж питаха Радев каква комисиона е взел за рекламирането на " грипените " и по-късно процедурата бе спряна, с цел да се върне страната към договарянето на ескадрилата от щатски самолети F-16 Block 70.

Справка на Lupa.bg разкрива, че все още един чисто нов " Rafale " на френската компания се търгува за сред 110 и 180 милиона $, до момента в който цената на четвъртото потомство шведски изтребители е към 30 до 40 милиона $, според от въоръжението и предоставените пакети, в това число за образование на водачите.

Още през април тази година медията ни насочи запитване до централата в Стокхолм поради невижданото закъснение на доставките на първите F-16 у нас. И получи отговор, че в случай че страната ни през 2017 година е подписала със " СААБ ", към този момент е щяла да има на цялостно въоръжение осем броя " грипени ".

Факт е обаче, че в този момент " СААБ " още веднъж влиза " в играта " и е прекомерно допустимо допълнението на ескадрилата с нови бойни единици за потребностите на Военновъздушните сили да се реализира тъкмо с тях, а не с нова поръчка на американските машини. От Българска социалистическа партия към този момент възразиха и против заплащането на още на 1 милиард $ за завода в Южна Каролина, и за нови " грипени ".

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев също изненадващо се разгласи против нов транш към Съединени американски щати за още осем изтребители. А систематичният му отвод да разяснява фигурата на Румен Радев, макар тежкия раздор в връзките, настъпил сред " Дондуков " 2 и " Чаталджа " 3 - където е централата на Политическа партия, буди неразбиране от седмици.

Мълви се даже, че двамата са водили интензивни диалози за положението на Военновъздушни сили и парите, нужни за оздравяването на армията, а президентът съумял да го убеди в ниските разноски за Грипен - тъкмо, каквото всеки финансов министър би желал да чуе. 

Иначе ген. Русев счита, че в този момент работещите на въоръжение руски МиГ-29 са в положително положение, само че без нужните поправки за удължение на ресурсите им посредством полските фабрики, Военновъздушни сили няма да се оправят, даже с придобиването на така наречен междинни лизингови самолети. 
ТЕМА преди 23 часа 1446 преди 13 дни 1913 преди 13 дни 2061
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР