България избира днес на балотаж президент и вицепрезидент на страната.

...
България избира днес на балотаж президент и вицепрезидент на страната.
Коментари Харесай

България избира президент на балотаж

България избира през днешния ден на балотаж президент и вицепрезидент на страната. Дуелът е сред сегашния държавен глава и вицепрезидент Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева . Кандидат-президентските двойки са издигнати от инициативни комитети.

Общо разкритите секции за гласоподаване са над 13 000. В множеството от тях се гласоподава машинно. По последни данни, към 16 часа и даже се оказва с 1.6 процентни пункта от по отношение на ниската интензивност, измерена на изборите 2 в 1.

Претендентите

Преди обяд Румен Радев гласоподава и прикани българите за цялостна готовност, с цел да " не се дава късмет на предишното да минира бъдещето ".

" Призовавам хората за цялостна готовност. Преди 5 година победихме, тъй като бяхме стимулирани. Ние сме вършиме ", сподели Радев.

" Нека не даваме късмет предишното да минира нашето бъдеще, дано бъдем проведени, дано всеки откри 15 минути през днешния ден, с цел да не губим 5 година от бъдещето ", прикани Радев.

" Нашата отговорност към България е отговорност към нашия личен живот. Нека да бъдем проведени, да постъпим с отговорност, дано сами дефинираме ориста си и бъдещето си, а не да оставяме други да го вършат вместо нас ", заключи той.

Анастас Герджиков сподели, че гласоподава за превъзмогване на рецесията.

" Важно е да се гласоподава, тъй като това е метода да възстановим доверието в институциите и да спрем разделянето и напрежението в обществото, по тази причина аз гласувах за единството на нацията и за това да преодолеем всички рецесии, които в последно време се множат ввъ вътрешно политически, стопански и външнополитически проект. ", сподели той. Герджиков гласоподава в 31. СУЧЕМ " Иван Вазов " в София.

Надявам се, че в случай че с общи старания се оправим с хаоса в политическата, здравната и икономическата рецесия, българите ще бъдат още веднъж усмихнати и щастливи, добави той.

В отговор на въпрос за ниската изборна интензивност проф. Герджиков прикани всички българи да гласоподават.

" Видя се, че за следващ път Бойко Рашков и през днешния ден се опитваше да убеди с клевети българските жители по какъв начин да подадат гласа си, всички приказки за всеобщо гласоподаване в Турция през днешния ден се опровергаха, малките екрани демонстрираха фрагменти оттова и се видя, че секциите са празни ", приключи Герджиков.

По-рано вътрешният министър, наред със сигналите за контрабанда. В събота Министерство на вътрешните работи организира акция на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

Радев завоюва на първи тур на 14 ноември с 49.42%, а Герджиков остана втори с 22.83% от гласувалите. Този резултат не беше задоволителен за избиране на президент непосредствено на изборите преди седмица.

Претендентите за вицепрезидент Илияна Йотова и Невена Митева също показаха за какъв президент гласоподават.

" Гласувах за съдбоносен и самоуверен човек за президент на България. Гласувах за човек на дълга, човек, който е посочил, че за него най-важно е България и българският интерес тук в страната, и на открито ", сподели вицепрезидентът Илияна Йотова.

" Гласувах за това от на следващия ден президентската институция, дружно с очертаващото се болшинство в националното заседание, дружно със устойчиво държавно управление, да отворим нова страница в историята на България. Нова страница за нейния разцвет и за нейното бъдеще, за нейното равноправно място в европейските структури; за това България да има своя съдбоносен глас там, когато се дефинират политиките. Гласувах за това децата ни да се върнат от чужбина, да отглеждат тук фамилиите си, да работят за България, - това, което те пожелаха предходната година на площадите на митинга ", сподели още Йотова.

Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева съобщи, че е гласувала за президента, който споделя европейските полезности и интернационалното право.

Първи измежду политиците гласоподава почетният ръководител на Движение за права и свободи, водачът на " Продължаваме промяната " съобщи, че най-важното е за президента България да е над всичко. Почти до края на деня остана интригата, която преди дни отхвърли да отговори непосредствено дали ще упражни правото си на глас. в деня на вота.

Протест против изборния туризъм

В деня на изборите протича и от Турция. Пътят е блокиран на 3 километра преди Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " от 50 индивида, който показват, че не са политически стимулирани, а са се обединили през обществените мрежи. Оказва се обаче, че няма изключителни рейсове от Турция към Кърджали и назад. Магистралата бе блокирана към 9 часа сутринта и след договаряния придвижването бе възобновено към 10.15 часа. По-късно обаче протестиращите още веднъж блокираха пътя и сега десетки тирове са блокирани.

Междувременно кореспондент на бТВ от гр. Чорлу показва, че в изборните секции в Турция ползата към президентския избор в България е доста слаб, виждат се празни коридори и скучаещи членове на секционните комисии.

Премиерът Стефан Янев също уточни, че Той не отговори непосредствено на въпрос дали е пристигнала втора нота от Турция. Преди ден стана ясно, че поради гранични инспекции на влизащи у нас рейсове. Действията на турската страна идват, откакто през седмицата посланиците и двете страни бяха привиквани за пояснения поради напрежение около изборите.

Българските управляващи организират интервенция против контрабандата е формалната българска позиция. По информация на Mediapool Министерство на вътрешните работи е имало оперативна информация, че се готви превозване на контрабандни артикули като се е разчитало, че поради огромния поток от пътуващи инспекциите ще бъдат по-слаби.

Мъж гласоподава два пъти

Едно от най-парадоксалните нарушаване на изборния кодекс бе записано в новозагорското село Коньово . Мъж е бил заловен от РИК, че е г ласувал два пъти на балотажа за президент и вицепрезидент.

Първо мъжът е дал своя вот със личната си персонална карта, след което се върнал повторно в изборната секция, като този път е носил картата на жена си. От полицията оповестиха, че по случая е формирано досъдебно произвеждане. Нарушението е било позволено, тъй като в секцията не са били признати вътрешни правила, съобщи представителят на Районната изборна комисия Минко Стефанов.

В 31 секция в Бургас се е случил различен казус - членовете на СИК не са разкрили картите за гласоподаване с машините, по тази причина се е стигнало до гласоподаване с хартиена бюлетина .

При отваряне на стаята, която е била съответно запечатана, членовете на СИК не са съумели да открият картите за гласоподаване. Те са били поставени в плик до другите документи, и през вчерашния ден всички членове са видели картите. Членовете на СИК нямат пояснение къде са картите.

Парадоксален образец пристигна и от с екция във Варна . Там една от машините излезе от строя, тъй като членовете на секционната комисия не запомнили да я включат в ел. мрежата и след рухването на батерията ѝ, тя спряла работа. Преминало се към гласоподаване с бюлетини.

Проблем с една от машините за гласоподаване в Дебелец пречи на естественото протичане на балотажа във Великотърновският, съобщи " Нова телевизия ". Там, една от машините е работила за малко и по-късно е спряла.

От секцията с проблематичната машина чакат решение от Районната изборна комисия дали ще преминат на хартиено гласоподаване. Първо обаче би трябвало на място да дойде механик, който да опита да в профил казуса.

Две машини не са сработили и в Горна Оряховица, само че казусът е преодолян.

29 досъдебни производства за изборни нарушавания

29 досъдебни производства и 140 преписки са формирани за изборни нарушавания във времето от пускане на предизборната акция за президент и вицепрезидент до 14,00 ч. в неделя, оповестиха от дежурното звено във Върховна касационна прокуратура, ангажирано с обобщаване на постъпващата от прокуратурите в страна информация за осъществени закононарушения и нарушавания, свързани с провеждания втори тур на изборите за президент и вицепрезидент.

По апелативни региони разпределението на следените производства е, както следва: АП-София - 3, АП-Бургас - 1, АП-Пловдив - 15, АП-Варна – 9, АП Велико Търново - 1.

С оглед неналичието на задоволително събрани от страна на органите на Министерство на вътрешните работи данни за осъществено закононарушение, са постановени общо 109 отхвърли за формиране на досъдебно произвеждане по отношение на вота за президент и вицепрезидент.

Вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент стартира в 7.00 часа, в спокойна конюнктура оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Оттам напомнят, че в изборните пространства не се позволяват въоръжени лица и такива, носещи предмети, рискови за живота и здравето. Забранява се потреблението на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за снимане на метода на гласоподаване.

От ведомството показват още, че в Министерство на вътрешните работи работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98, на която жителите ще могат да оповестяват за видяни от тях нарушавания или възможни закононарушения по отношение на изборния развой. Сигнали могат да бъдат подавани и на e-mail

В днешния ден чиновниците на секторите " Български документи за идентичност " в Столична дирекция на вътрешните работи, ОДМВР и районно управление (на МВР) при СДВР/ОДМВР ще работят от 8.30 до 19.00 часа и ще издават удостоверения (за изгубени, откраднати, развалени, унищожени или с изминал период персонални карти) с оглед жителите да могат да упражнят изборните си права.

Удостоверението може да послужи единствено пред СИК и е годно за изборния ден.

Издадените удостоверения за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно заседание извършени на 14 ноември 2021 година ще са невалидни.

750 секции в чужбина

В чужбина са разкрити 750 секции за гласоподаване за днешния избор.

Избирателните секции във Англия ще отварят порти в 9.00 часа сутринта българско време, заради часовата разлика, и би трябвало да затворят 22.00 часа също българско време, в случай че в някои от тях не се наложи удължение на изборния ден.

В Съединени американски щати на балотажа се гласоподава в същите 55 секции , на които се гласуваше на изборите 2 в 1 предходната седмица. В 8 може да се гласоподава с машинa - в столицата Вашингтон, в Ню Йорк, Атланта, Сиатъл и в региона на Чикаго и Лас Вегас. На едно от местата - Сейнт Луис ще се гласоподава с бюлетини разпечатани на място. До разпечатването на бюлетини на място се стигна съгласно ЦИК " заради невъзможността да бъдат доставени в точния момент поради късите периоди и огромни дистанции. "

В 4 секции зад граница ще разпечатат сами бюлетините за гласоподаване, откакто пандемията от Covid-19 е забавила доставката на бюлетините и машините. До последно в Съединени американски щати имаше опасения за идването им в четири от 55-те секции. На изборите преди седмица броят на гласувалите в Съединени американски щати българи надмина 11 500 и усъвършенства рекордното високата интензивност от към 10 500 на вота през април.

Балотажът започва в 7 часа

Вотът започва в 7 часа сутринта и ще продължи до 20 часа. Ако обаче и тогава към момента има чакащи хора, искащи да гласоподават, техните персонални карти ще бъдат събрани от членовете на изборните комисии. Отсрочката обаче се прави единствено до 21 часа, когато финално изборният ден би трябвало да е завършил.

Членовете на секционната комисия би трябвало да преписват данните от персоналната карта на гласоподавателя, без да я пипат, а той би трябвало да смъкна маската си за малко, с цел да се разпознава.

В секциите, където е допустимо да се гласоподава с хартиени бюлетини, е належащо химикалките да се дезинфекцират след приложимост.

До края на изборния ден не се позволява пропаганда, а също и оповестяване и на резултати от социологически организации.

За практикуване на правото на глас в балотажа не се изисква жителите да дават зелен документ по отношение на Covid ограниченията.

Гражданите, които сега са в карантина поради пандемията ще могат да гласоподават с преносими COVID-секции. Ако са били включените в описите за вота на 14 ноември и карантината им към момента не е изтекла, от тях не се изискваше да подават ново заявки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР