България иска да бъде запазено единодушието при приемане на решенията

...
България иска да бъде запазено единодушието при приемане на решенията
Коментари Харесай

България: Гласуването с единодушие в ЕС да остане

България желае да бъде непокътнато единодушието при приемане на решенията на Съвета на Европейски Съюз в областта на външната политика.

Това стана ясно от изказването на зам.-министъра на външните работи Велислава Петрова, публикувано от Министерство на външните работи. Тя взе участие в Съвет „ Общи въпроси “ в Брюксел.

Тези решения засягат също разширението на Съюза.

Идеята за прекосяване от единогласие към квалифицирано болшинство бе обсъждана като резултат от Конференцията за бъдещето на Европа. По-голямата част от жителите на Европейски Съюз настояха за такава смяна.

„ Необходими са ефикасни следващи дейности, съответстващи на упованията на европейските жители. Голяма част от предложенията са свързани с политики и резултати, постижими в границите на актуалната договорна рамка на Европейски Съюз.

Първо следва да се употребява цялостният капацитет на Договора от Лисабон, преди да се обмислят каквито и да било промени. Обявяваме се за опазване на консенсуса като метод на взимане на решенията в областите на Общата външна политика и политика на сигурност, политиката на разширение на Европейски Съюз и данъчната политика “, сподели Велислава Петрова.

Дискусията по тематиката ще продължи в границите на идващите съвещания на Съвета, сподели Микулаш Бек – министър по европейските въпроси на Чехия, която сега е ротационен ръководител на Съвета. Решението е в ръцете на Европейския съвет – срещата на върха на Европейски Съюз, която ще се състои на 20 и 21 октомври в Брюксел.

Днес министрите са обсъждали така наречен преходни клаузи, включени в Договорите на Европейски Съюз, за прекосяване от единогласие към квалифицирано болшинство в Съвета, сподели Бек.

„ За опцията за гласоподаване с квалифицирано болшинство в основни сфери единодушието също бе постоянно споменавано като нещо, което прави Съюза по-силен и е доказателство за солидарността. Някои делегации са за избор с квалифицирано болшинство в политически сфери, които би трябвало да бъдат деликатно оценени.

Ясно е обаче, че на страните членки ще им би трябвало време, с цел да създадат цялостна оценка на резултата на огромните промени в политиката в сфери, в които има обилни разлики в позициите, като в същото време се действа по-бързо в сфери, където има по-широка поддръжка “, уточни чешкият министър.

Ако има ясна „ карта “ на обстановката, чешкото председателство ще се опита да реализира някакъв компримис.

Някои страни, които настоятелно са били  против квалифицираното болшинство, по едно и също време с това настоятелно оферират разширение на Европейски Съюз. Според Бек за доста страни членки има връзка сред действителното разширение и измененията във вземането на решенията.
Чехия ще ползва „ тактиката на колбаса “
Чешкият министър по европейските въпроси счита, че може да има два метода към дебата. Единият е „ тактиката на колбаса “ (става дума за закани и съюзи, целящи превъзмогване на опозицията – б.р.). Европейски Съюз ще се опита да направи обособени разисквания на въпросите за единодушието и за квалифицираното болшинство. Личното мнение на Бек обаче е, че най-продуктивният метод е „ по-широк взор върху масата “, където има диспути за разширението на Европейски Съюз, транснационалните кандидат-депутатски листи.

Предстои изключително значим спор за влизането на Украйна в единния пазар на Общността. И по този начин може би ще може да се направи изследване на опциите за осъществяване на диспути върху по-широк „ комплекс “ от въпроси. Сега те се дискутират поотделно и провокират някои гневни съперници да реализират блокиращо малцинство или даже болшинство.

„ Но в случай че ке опитаме да идентифицираме привлекателна група от тематики, има известна вяра, че можем да реализираме стеснен прогрес по време на чешкото председателство. Не съм оптимист, само че не считам, че дебатът е загубен “, заключи Микулаш Бек.

Участниците в Съвета обмениха отзиви и за годишния отчет на Европейската комисия за върховенството на закона в Европейски Съюз.

България е уведомила за основания Национален координационен механизъм за господство на правото и на Съвет за неговото използване. Професионални и неправителствени организации ще бъдат приобщени към работата на съответния орган. Отбелязано бе и съдействието с Венецианската комисия по част от плануваните промени.

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс уточни страната ни като образец за предприемане на значими ограничения за отбрана на върховенството на закона вследствие на разговора с Европейска комисия. Той напомни, че България се е заела да вкара система за наказателна отговорност на основния прокурор (което в действителност е още единствено на план, а въпросният план е пратен за мнение точно на Венецианската комисия, б.р.).

България пък чака до края на тази година да бъде признато решение за присъединението й към Шенгенското пространство.

Друга основна тематика бе енергийната рецесия. Министрите са подкрепили ускорената работа по плана на Регламент за изключителните ограничения за справяне с високите цени на силата. Целта е той да бъде признат преди Европейския съвет, на който водачите на страните членки да обсъдят спомагателни ограничения.

„ Очакваме Регламентът да отразява спецификите, ползите и енергийните профили на всички страни членки, в това число на чистите експортьори на електрическа енергия, като България “, посочи Велислава Петрова.

Комисията удостовери, че по гледище на огромен брой страни членки предпочитано работи по предложение за смяна на сегашния модел на пазара и делене на цените на газа и електрическата енергия. Очаква се то да бъде показано допустимо най-скоро през 2023 година

Обсъдено бе и налагането на таван на цените на газа.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР