България Инфлацията на 7-годишен връх, може да спре България за

...
България Инфлацията на 7-годишен връх, може да спре България за
Коментари Харесай

Инфлацията на 7-годишен връх, може да спре България за еврото

България Инфлацията на 7-годишен връх, може да спре България за еврото Най-голямото повишаване на потребителските цени от януари 2013 година насам  Николай Киров 15 януари 2020, 13:15  Инфлацията на 7-годишен връх, може да спре България за еврото Източник: iStock/GettyImages
нфлацията в България за 2019 година нараства до 3,8%. Това сочат последните данни на Национален статистически институт.

Само през декември потребителските цени са се покачили с 0,7% по отношение на предходния месец. Най-голямо е повишаването при превоза – 1,1%, храните – 0,8% и при културните мероприятия и заниманията – 7,5%. Ръст на цените от 0,1% има при алкохола и тютюневите произведения, както и при медикаментите. Жилищното обзавеждане и домакинските уреди са поскъпнали с 0,4%, а заведенията за хранене и хотелите, с 0,6%.

Владислав Горанов разгласи по кое време можем да приемем еврото

На пръв взор 3,8% инфлация през декември 2019 година по отношение на същия месец на 2018 година може да не наподобява доста. Но това е най-голямото повишаване на потребителските цени в България, отчитано от януари 2013 година насам.

Притеснително е също покачването на средногодишната инфлацията, хармонизирана по отношение на показателите на потребителските цени в еврозоната.

Горанов сподели по кое време влизаме в чакалнята на еврозоната

Това основният индикатор за ценовата непоклатимост, която е условие за приемане в паричния съюз. Според критериите на предприсъединителния Европейски обменен механизъм (ERM II) – така наречен чакалня за еврозоната, хармонизираният средногодишен показател на потребителските цени не би трябвало да надвишава 1,9%.

Данните за 2019 година обаче сочат, че средногодишната инфлация в България е 2,5%.

Ако ускоряването на инфлацията продължи, това може да попречи на проектите, оповестени от министъра на финансите Владислав Горанов, България да се причисли към еврозоната през 2023 година
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР