България има все по-тежък проблем с нелегалния или полулегален внос

...
България има все по-тежък проблем с нелегалния или полулегален внос
Коментари Харесай

Опасни контрабандни кабели заливат пазара у нас

България има все по-тежък проблем с незаконния или полулегален импорт на некачествени механически артикули от страни отвън Европейския съюз като Турция, Китай и други - да вземем за пример кабели и други съставни елементи за електроинсталации. Държавата се прави, че не вижда казуса и не подхваща ограничения, само че е цялостно с нови здания с некачествена електроинсталация, което основава риск от повреди, пожари и мощно понижава енергийната успеваемост.
За казуса сигнализира Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), в която члeнуват 90 български и интернационалните компании с общ годишен оборот към 1 милиарда лева Това е и браншът, който бе експортен бранш номер 1 на България дълги години преди рекордната инфлация при горивата, другите енергийни артикули и храните предходната година. През 2023 година секторът възвърне челната си позиция в българския експорт. По данни на " Евростат " към края на август 2023 година генерираният от електроиндустрията растеж на експорта е 17,4% на фона на общия спад на износа на България от 7,6%. В бранша у нас работят към 1300 компании с към 55 000 чиновници.
Според инж. Димитър Белелиев, ръководител на БАСЕЛ, контрабандният импорт в енергийната промишленост е най-вече от Турция, Корея и Китай. Той визира артикули, които са импортирани у нас по погрешен метод, с подправени документи или пък публично, само че не дават отговор на стандартите за енергийна успеваемост и сигурност за здравето. Практика е в декларациите да се афишират по-високи от действителните стойности на техническите характерности. Разминаването сред заявените и действителните индикатори на един трансформатор да вземем за пример се схваща чак откакто той се даде за скрап.
За казуса потвърдиха и други членове на управата на БАСЕЛ - Людмил Даскалов и Иво Русев. В доста от незаконните кабели има желязо, а не мед, което прави електропроводимостта им доста по-ниска, надлежно те са енергийно много по-неефективни. По отношение на характерностите за негоримост са доста по-опасни. Проблемът съществува и при доста други артикули - електроизолационни лакове и смоли, които съдържат нездравословни субстанции, предпазители, прекъсвачи, трансформатори.
Представителите на БАСЕЛ дадоха съответен образец с социална поръчка за замяна на трансформаторите на контролните кули на РВД, в която, по думите им, е позволена да взе участие компания, употребяваща некачествени вносни трансформатори. " Проблемът е, че нямаме Шенген за продуктите, с помощта на което у нас е доста елементарно да се внесат артикули, които не дават отговор на условията на Европейски Съюз ", споделиха експертите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР