България има своя олимпийски шампион в Токио! Това е 21-годишната

...
България има своя олимпийски шампион в Токио! Това е 21-годишната
Коментари Харесай

България има своя олимпийски шампион, Ивет Горанова спечели титлата в Токио |

България има своя олимпийски първенец в Токио!


Това е 21-годишната дебютантка Ивет Горанова, която победи на олимпийския шампионат по карате в категория до 55 кг в дисциплината кумите в Токио.


В разногласието за златото българката надви над 8 години по-голямата от нея украинка Анжелика Терлюга в оспорвана борба.


Ивет беше доста безапелационна по пътя си към финала, като срещна най-голяма опозиция от австрийката Бетина Планк в полуфинала.

След опознавателните първи 30 секунди, Ивет предприе офанзива и записа първата си точка. Две минути преди края на рунда тя удвои задатъка си, само че малко по-късно получи наказване за задържане съперничката след подсичане.

Минута преди края Планк стана по-активна, като потегли напред, само че това разреши на Горанова да я изненада и да запише трета точка в актива си. 17 секунди преди края обаче Планк получи “ипон ” и се стигна до равнене. Горанова още веднъж поведе с 4:3, а в края с хитра маневра удържа задатъка си и записа историческо достижение.

По пътя си към финала в първата си среща 21-годишната плевенчанка надви с 5:2 точки над двукратната азиатска шампионка Цуюн Вън от Тайван.

Във втория дуел Ивет се изправи против туркинята Серап Озчелик (33 години) и победи с 5:1 за българката. В последния си дуел от първата фаза на конкуренцията Горанова победи с 5:2 точки и Сара Бахманяр (Иран) и по този начин приключи на първи място в потока си.

Така тя си подсигурява най-малко бронз, само че изрази убеденост, че има сили да се пребори и за златото.

До момента България имаше три медала от игрите, като любопитното е, че всичките са завоюва от дами. Това са среброто на състезателката по спортна пукотевица Антоанета Костадинова на 10 метра револвер, бронза на Тайбе Юсеин при 62-килограмовите в женската битка и Стойка Кръстева, която е финалистка в шампионата по бокс в категория до 51 кг. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР