България има свой признат кардиохирург, а болницата проф. Александър Чирков“

...
България има свой признат кардиохирург, а болницата проф. Александър Чирков“
Коментари Харесай

Здравният министър без сериозни аргументи смени името на болница „Проф. Александър Чирков“

България има собствен приет кардиохирург, а болничното заведение „ проф. Александър Чирков “ отново не може да носи името му, тъй като здравният министър реши, че не можело по този начин. Темата, будеща отвращение, разясняват проф. Заприн Въжев и здравният управител доктор Андрей Марков в ефира на „ Честно казано “ по Евроком.

Наскоро гръмна новината, че проф. Хинков, в качеството си на здравен министър, подписва еднолично заповед да бъде заменено името на болница „ Проф. Александър Чирков “ със „ Света Екатерина “. Остават обаче неразбираеми аргументите, довели до посмъртното поругаване на името на основателя на модерната кардиохирургия у нас – проф. Чирков.

„ Каква е повода това да се случи предизвика един противен отговор, тъй като това не е проблем на нашето опазване на здравето, което е още по-странно “, споделя доктор Андрей Марков. „ Ние сме очевидци на един акт, който без подозрение е аморален, който нарушава правилата на младите лекари, на цялото образование на почитание към учителите, почитание към лекарите. И това се случва от страна на хора, които би трябвало да пазят правилата на положителната здравна процедура, построена от проф. Чирков. Това за мен е и опит да се изместват същинските проблеми с несъществуващи такива. Акт, който няма никакви пояснения “, акцентира доктор Марков.

По думите му като че ли няма изненада в този акт, при все, че липсват решения сега във връзка с опазването на здравето.

„ Свидетели сме на едни просташки подиуми и сякаш този акт се вписва тъкмо в една такава обстановка “ показва доктор Марков.

Проф. Въжев споделя, че няма по какъв начин да знае коя е повода да се извърши тази промяна на името, само че може да допуска.

„ В момента работя като гръден хирург и следя от близо всичко, което се случи в актуалната кардиохирургия, чието начало беше сложено от проф. Чирков в Пловдив. За неин шеф той сложи един от положителните си възпитаници – проф. Начев, който в следствие го прогони от болница „ Света Екатерина “, която доктор Чирков сътвори в София. Сега „ положителният благодарен възпитаник “ още веднъж отмъщава на своя преподавател. Заявявал съм още преди две години, че всички, които сме дейни кардиохирурзи в тази страна, са длъжници на проф. Чирков. И заради този факт предложих да бъде открита банкова сметка, средствата от които да отидат за монумент на проф. Чирков. Болницата тогава към момента не носеше неговото име, което също аз предложих. Но по-късно мое предложение акаките против мен бяха още по-силно изразени. Затова нищо не ме учудва, нито съм сюрпризиран от подписката против това болничното заведение да се споделя проф. Чирков, която виждам в интернет. Сама пет-шест са лекарите в нея, останалите са медицински личен състав, само че не са водещи експерти тези, които поддържат тази концепция “ разяснява проф. Въжев.

Гостите в студиото не изключват да е упражняван напън върху лекарите и личния състав, който работи в болничното заведение на проф. Чирков. Има обаче и друга подписка, която е против това болничното заведение да носи името на доктор Чирков, която е изненада, защото не доумяват по какъв начин техни сътрудници са тръгнали след сходна концепция.

На въпрос към здравният министър проф. Хинков – на какво съображение еднолично е подписал заповед за промяната на името на болница „ Проф. Александър Чирков “, той изясни:

" Първо, не съм посписал самичък тази заповед. Това е решение на управлението на Министерство на здравеопазването въз основа на две публични подписки – първата на 150 интелектуалци, изпратена до предходния министър, и втората – писмо, подписано от 119 изявени лекари и преподаватели. Основният претекст е, че името „ Света Екатерина “ е определено от първосъздателите на тази болница, в това число с утвърждението на БПЦ и Богословския факултет към Софийския университет. А освещаването й е осъществено от партриарх Максим. Ние просто сме почели тяхното решение, още повече, че името Света Екатерина е наложено с годините и няма никакъв проблем, то да остане, като ще остане и името на проф. Александър Чирков "

Аргументите на здравния министър бяха ненапълно опровергани от доктор Марков, който е един от основателите на болничното заведение в София. По неговите думи патриархът е освещавал параклис, само че не е давал име, нито е освещавал болничното заведение " Света Екатерина ", основана от проф. Александър Чирков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР