България има право да изнася преработени в Лукойл Нефтохим Бургас

...
България има право да изнася преработени в Лукойл Нефтохим Бургас
Коментари Харесай

Христо Алексиев настоява: В дерогацията ни няма изрична забрана за износ

България има право да изнася модифицирани в " Лукойл Нефтохим Бургас " артикули от съветски петрол. Това съобщи след постоянното съвещание на Министерски съвет министърът на превоза Христо Алексиев.

Припомняме, че в понеделник в общественото пространство бе публикуван отговор от Европейската комисия на питане от " Свободна Европа ", в което изрично се декларира, че освен съветският недопечен нефт, а и продуктите от него, са единствено и само за вътрешно прилагане, а експортът им към страни от Европейски Съюз е неосъществим. Тази заран ръководителят на Представителството на Европейска комисия у нас Цветан Кюланов удостовери, че дерогацията е за българските жители, а не за търговия и експорт.
 Европейска комисия: Дерогацията е поискана за изгода на българите Обновена
Европейска комисия: Дерогацията е поискана за изгода на българите

Мартин Димитров: Цялата страна хукнала да пази ползите на съветска компания

Алексиев се аргументира със следното - възбраната е за импорт на петрол по тръбопроводи, а не по морски път, а преработваният в Нефтохим нефт бива внасян само по море.

" Запознали сме с регламента доста обширно и в детайли. В него в действителност няма експлицитна възбрана за експорт на нефтопродукти, създадени от суровия съветски петрол. Такава възбрана има за петрол, получен по нефтопровод, за морски превоз няма възбрана ", съобщи той.

" Има експлицитна възбрана за експорт на недопечен петрол, не на нефтопродукти. Не е записано нищо съответно, а че е решение на способените органи на съответната страна ", акцентира още шефът на транспортното ведомство.

Има и съгласие с Европейска комисия за образуване на среща по проблема, на която да бъдат изчистени дефинитивно всички въпросителни - можем или не да изнасяме в последна сметка горива, създадени у нас, само че въз основа на " черно злато " от Руската федерация.
 Европейска комисия прецизира: България не може да продава съветски нефт, и модифициран
Европейска комисия прецизира: България не може да продава съветски нефт, и модифициран

Целта на дерогацията е България да се доставя с нефт

Няколко пъти е говорено с Брюксел и до момента, отговори на въпрос на News.bg министърът. Не стана ясно обаче имало ли е изрично мнение на комисията в позитивен или негативен аспект.

Към момента България използва едвам към половината от продукцията на бургаската рафинерия, което респективно значи, че при възможна възбрана за експорт на горива, плануваната облага от налозите на " Лукойл " от 700 милиона би се редуцирала на половина. Тези средства по проекта на служебното държавно управление, следва да бъдат употребени за продължение на политиката за компенсиране на цените на горивата за жителите.
 Печалбата на Лукойл ще остава в България
Печалбата на Лукойл ще остава в България

Интензивният разговор дава резултат, удовлетворен е Христо Алексиев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР