България има подготвени план и програма за намаляване разхищението на

...
България има подготвени план и програма за намаляване разхищението на
Коментари Харесай

Министър Танева: България има подготвени план и програма за намаляване разхищението на храна

България има готови проект и стратегия за понижаване разхищението на храна. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на конгрес на хранителната промишленост „ Подай ръка на храната “. Тя акцентира, че те ще могат да се осъществят посредством Закона за ръководство на агрохранителната верига. Той следва да бъде гледан на следващия ден на първо четене в Народното събрание. „ Това за нас е значим акт, с който да приключим и Закона за храните. След завършването му ще стартираме работа с действителни резултати “, уточни министър Танева. По думите й, по този метод ще се регламентират в обозрим и къс период отговорностите по отношение на размерите и параметрите на тези разхищения.

МЗХГ ще постави старания да поддържа Българската хранителна банка (БХБ) в тази акция през системата и структурата на БАБХ, заяви министър Танева във връзка самодейност на Фондация „ Америка за България “. Тя планува за всеки дарен лев към БХБ до 31 юли, да бъде остойностен в размер на 1 евро. Нанси Шилър, президент на „ Америка за България “ прикани хората да подаряват освен храна, само че и финанси.

От своя страна, земеделският министър посочи, че част от Стратегията Farm to Fork-„ От фермата до трапезата “, в оповестената Зелена договорка и развиването й като съответни ограничения с настрана финансиране, ще спомогне за прекъсване разхищението на храни и за поддръжка на организации като БХБ. „ Тя ще ни даде в доста кратковременен проект благоприятни условия, посредством които ще можем да намерим взаимни ползи сред бизнес и организацията “, уточни Десислава Танева.

Министър Танева добави, че е належащо да бъде основана рамка, с цел да се спре разхищението на храна по цялата агрохранителна верига от фермата до потребителя. „ Това е въпрос на система и правила, както и от схващане на самия участник в агрохранителната верига, че би трябвало да се работи в тази посока. Това, което е било съгласно опциите на позициите, които съм заемала, ние сме подкрепяли тези дела и политики и направления на развиване “, изясни земеделският министър.

Днешното събитие е проведено от Българската хранителна банка взаимно с Министерство на земеделието, храните и горите. В акцията „ Подай ръка на храната! “ за всеки дарен 1 лев организацията ще обезпечава 10 порции храна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР