България има нужда от централизирана структура, смята Петър КурумбашевПетър Курумбашев

...
България има нужда от централизирана структура, смята Петър КурумбашевПетър Курумбашев
Коментари Харесай

Евродепутат настоя да създадем агенция за киберсигурност

България има потребност от централизирана конструкция, счита Петър Курумбашев

Петър Курумбашев се надява скоро да имаме централизирана конструкция, която да координира дейностите по киберсигурността

В доста страни към този момент има национални организации за киберсигурност, до момента в който в България тази функционалност е разпределена сред 4-5 места. Време е към този момент да създадем централизирана конструкция, прикани евродепутатът Петър Курумбашев.

„ От една страна – имаме Държавна организация „ Електронно ръководство “; от друга – стои доста положителната работа на ГДБОП. От трета страна – стои въпросът за отбрана на сериозната инфраструктура, което е в компетенциите на ДАНС. Не на последно място – Министерство на защитата с неговия киберотдел, който също има своите доста значими функционалности “, разяснява Петър Курумбашев на конференция за киберсигурност, проведена в София от Националната браншова организация за електрическа подвижност (ИКЕМ).

„ Крайно време е България също да има своя организация за киберсигурност. Трябва да създадем такава централизирана конструкция, която да може да координира тази активност “, прикани евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

По думите на Курумбашев, в областта на киберсигурността съществуват някои обилни проблеми – на европейско равнище това е егоизмът на страните членки, които нямат огромно предпочитание да обменят информация между тях. На национално равнище пък стои казусът с егоизма на обособените институции и служби за сигурност.
още по тематиката
Те, съгласно евродепутата, също не са изключително въодушевени да приказват между тях, защото данните се трансфораха в стока и никой няма предпочитание да ги споделя. „ Понякога това става непринудено, от време на време пък става по този начин, че до понеделник няма кой да заяви за нещо, което се е случило в петък вечер “, уточни Курумбашев.

В множеството случаи обаче координацията е повече от наложителна – както да вземем за пример е при координирана хакерска атака, протичаща се по едно и също време в няколко страни членки, акцентира той.

„ Надявам се скоро българската страна да има такава своя организация. Има разнообразни модели – във Франция и Сингапур, да вземем за пример, организацията за киберсигурност е директно подчинена на премиера; в Германия – на вътрешния министър. Предимството да бъде подчинена директно на премиера, съгласно мен, е, че когато сходен жанр информация се изисква от по-високо равнище, всички служби и институции ще би трябвало да работят дружно “, счита Курумбашев.

Българският евродепутат е докладчик в сянка по отчета на Европейския парламент за Европейската организация за киберсигурност. Предложенията му са свързани точно с това тя да бъде по-силна, самостоятелна, с повече пълномощия и отговорности.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР