България има неработещ механизъм за контрол по отношение и на

...
България има неработещ механизъм за контрол по отношение и на
Коментари Харесай

Министър Денков: Не може всички да са отличници

България има неработещ механизъм за надзор по повод и на акредитацията на висшите учебни заведения, и на атестацията на преподавателите. Затова ще изградим отначало системата за надзор и високи оценки ще получават единствено тези, които преподават на викоко равнище и дават високо качество на образованието.

Това разгласи по време на блиц надзор в парламентарната комисия по обучение отрасловият министър Николай Денков.

" И във връзка с оценките за акредитация на висшите учебни заведения, и във връзка с тези за препоръка на преподавателите всички са отличници, а в това време това не отразява действителното положение съгласно рейтинговата система, която демонстрира, че има огромна разнородност на качеството на образованието ", сподели министърът.

Думите му бяха в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ и някогашен министър на образованието Красимир Вълчев, който попита дали има късмет да стигнат действително до висшите учебни заведения до края на годината съгласно комплексната оценка на качеството.

Акад. Денков изясни, че преди да се разпределят парите, ще се изготви нова система за препоръка на преподавателите, тъй като би трябвало да се построи отначало системата за надзор.

" Ще представим критериите за систематизиране на тези средства, когато имаме работеща система за препоръка. Работим дружно с управлението на Съвета на ректорите. В идващите дни ще представим вид на системата за публично разискване ", сподели Денков. Той добави, че срокът за систематизиране на средствата – 30 април, няма да бъде спазен, само че министерството е на " финалната права " по този въпрос и е предпочело да създаде ефикасен механизъм вместо да показа " недоносче ".

От думите на Денков стана ясно, че се работи и по промяна на системата за акредитация на висшите учебни заведения, само че тя ще отнеме повече време.

Николай Денков и Красимир Вълчев влязоха в спречкване и по отношение на, който ще финансира образованието в магистърски стратегии в топ университети в чужбина на 30 български студенти в идващите три години с общо 6 млн. лева Студенти, които са признати да учат в някои от университетите в топ 15 на международните класации, ще могат да аплайват за финансиране до 200 000 лева от страната, при изискване че след довеждане докрай на магистърската стратегия се завърнат да работят в България за най-малко 3 години.

Според Красимир Вълчев има концептуален проблем с програмата, защото съгласно него е незаконосъобразно държавният бюджет да финансира образование във висши учебни заведения отвън страната. Освен това съгласно Вълчев по този начин се " открехва малка врата ", която след това може да се разшири. Депутатът от ГЕРБ счита, че е доста по-добре страната да отдели по-голям запас за стимулиране на университетските мрежи сред висши учебни заведения от България и други страни от Европейски Съюз, тъй че доста повече студенти да се обучаватедновременно и у нас, по този начин и в други европейски столици по време на следването си.

Министър Денков обаче отбрани фонда " Стефан Стамболов " с аргумента, че не следва на новата стратегия да се гледа като на различна на университетските мрежи, които изискват доста по-голям запас и също следва да се подтикват. Според министъра задачата на финансирането на магистратурите е най-големите гении на България да се връщат у нас и да употребяват знанията на най-високо международно равнище в интерес на българското обучение, стопанска система и общество.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР