България има наказателна процедура в последна фаза, има дело в

...
България има наказателна процедура в последна фаза, има дело в
Коментари Харесай

Сандов: Може да се затворят някои мощности от ТЕЦ Марица 3 заради обгазяването

България има наказателна процедура в последна фаза, има дело в Европейския съд в Люксембург, което сигурно ще бъде отрицателно, защото България не покрива равнищата на серен диоксид в този район. Ще трябват по-крути дейности, в това число може да се стигне до затваряне на някои мощности от Топлоелектрическа централа " Марица 3 ".

Това разяснява в " Денят стартира " по Българска национална телевизия Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите след вчерашния следващ случай на обгазяване със серен диоксид в Димитровград.

По думите му, Топлоелектрическа централа " Марица 3 " има доста дребен дял в енергийната система и затварянето на мощности това няма да докара до " нищо трагично ".

Министърът на околната среда е безапелационен, че в прехода към зелена сила няма да има всеобщи съкращения на служащи в района на огромните централи.

В тези комплекси ще бъдат непокътнати работните места, цялата обществено икономическа база. Но - те ще работят съгласно потребностите, а не непрекъснато, тогава, когато България има повече потребност от еленергия, главно през зимния интервал. Дотогава те ще работят на по-нисък потенциал.

Сандов изясни, че има два доста значими акцента в Плана ни за възобновяване и резистентност, ориентиран към зеления преход. Единият е всеобщо нахлуване на възобновими източници и на второ място - създаване на цех за произвеждане на акумулатори, предпазване на тази сила и апаратура за преработване.

Ето какво отговори той на въпроса по кое време се планува да бъдат затворени така наречен централи " Марици ":

" Марици " -те ще работят, до момента в който към момента не са стопански прекомерно мъчителни и до момента в който България няма различен метод за обезпечаване на енергийната си самостоятелност, с цел да бъде самостоятелна от импорт на енергийни първични материали от чужбина. Говори се за период на затваряне, само че той е най-далечният в Европейски Съюз - приказва се за 2038 година, добави Сандов.

Предвид войната в Украйна и проблемите с доставките от Русия, е допустимо да има един интервал може би идващите 1-2 години, в който е допустимо даже България да изнася въглища за прилежащите ни страни, с цел да може да се подсигуряват доставките, добави вицепремиерът.

Впоследствие ще стартират да излизат хора от минно-добивния бранш и ще влизат в другия - за енергиен преход към зелена сила. Има голям брой работни места, които ще са идентични до тази работа, която имат, при идентично, а може би по-добро възнаграждение и при доста по-добри условия на работа. Стоят на вратата и чакат големи вложения във ВЕИ бранша, притесняваха ни големите пикове на ползване и те ще могат да бъдат обезпечени през тези мощности за предпазване.

Сандов е безапелационен, че в най-мащабния финансов план от Плана за възобновяване - заводът за акумулатори, няма метод да има лобизъм, ориентиран към някакво дружество.

Когато имаме война в Украйна, да мислим за нови газови мощности, е просто закононарушение против страната, акцентира той.

Основната част по разискването на този План мина през предходните месеци. Бяхме във крайна фаза на договаряния с Европейска комисия - цялата Европейска комисия ни се беше стоварила от горната страна, всеки ден имаше диалози. Времето ни притискаше, това е истината, призна вицепремиерът.

Той съобщи изрично, че за утвърждението на Плана ни от Европейска комисия не са поемани политически задължения, свързани с начало на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз.

С стратегиите на Европейски Съюз, с бюджета и националното развиване ние можем да развиваме доста качествени политики, само че с този План България може да излезе на друго място - имиджово в Европа и да притеглим вложения, безапелационен е Сандов.

Вицепремиерът разяснява и тематиката дали има напрежение в ръководещата коалиция поради разногласията по разнообразни въпроси през последните дни. Според него, това е знак за завръщане на парламентаризма и демокрацията. Тези диспути са нужни, даже на моменти да са разногласия, това е потребно за обединението.

По въпроси като това дали България би трябвало да изпрати военна помощ на Украйна или да разгласи съветския дипломат за личност нон грата, ще реши парламентарното а не съдружното болшинство, безапелационен е Сандов.

Ето по какъв начин отговори той на въпроса има ли опция да се стигне до излизане на някоя партия от обединението поради различия:

Би било тъпо и в случай че това стане, а аз нямам доверие, че ще стане, това значи, че имаме доста ценностни разлики. Аз не бих желал България да бъде тласкана отвън рамките на Европейски Съюз. Ние сме част от развития свят.

Сандов предложи на българските жители да сравнят развиването ни като член на Европейски Съюз със прилежащи страни като Сърбия и Северна Македония. Дори не бих споделил Африка, добави той.

Ако осъществим Плана имаме опцията през идващите години да бъдем един добър образец за света, безапелационен е вицепремиерът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР