България има много важна роля в НАТО. Това каза посланикът

...
България има много важна роля в НАТО. Това каза посланикът
Коментари Харесай

Кенет Мертен призна: България има много важна роля в НАТО

България има доста значима роля в НАТО . Това сподели посланикът на Съединени американски щати в България Кенет Мертен. Той се включи в конференцията " 20-годишният път на България в НАТО " в Централния боен клуб в София. Събитието е проведено от Студентски дипломатически клуб към Софийския университет " Св. Кл. Охридски " взаимно с Министерство на защитата.

Съединените щати и България са другари, сътрудници, съдружници , акцентира дипломат Мертен. По време на миналогодишното честване на 120-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред нашите две страни показахме, че имаме богата и обща история, а нашето другарство и партньорство, имам вяра, в никакъв случай не е било по-силно, означи той.

Мертен акцентира, че тази година означаваме две значими събития 75-ата годишнина от основаването на НАТО като съюз и 20-ата годишнина от присъединението на България към Алианса . Той поздрави България за годишнината от присъединението ѝ в НАТО, както и за нейния значим принос през последните две десетилетия към Алианса.

Посланик Мертен уточни, че в основата на НАТО са отбраната и възпирането. НАТО съществува, с цел да подсигурява сигурността и сигурността на жителите на своите страни членки. Като образец той уточни, неотдавнашното присъединение на Финландия и Швеция към Алианса.

В продължение на доста години и двете страни бяха твърдо и уверено необвързани и неутрални, до момента в който дейностите на Русия не демонстрираха за какво техните жители се нуждаят от сигурността на участието в НАТО, съобщи дипломат Мертен.

Оценяваме водещата роля на България в обезпечаването на сигурността на източния фланг на НАТО и на Черноморския район, съобщи дипломат Мертен. Приветстваме България за стъпките, които е подхванала за модернизиране и подсилване на отбранителните си качества. Съединените щати се гордеят, че поддържат напъните на България в това отношение, като оказват помощ за финансирането на планове за рационализация, в това число за придобиването на изтребители F-16 и бойни машини на пехотата " Страйкър ".
 Кенет Мертен: Ние не избираме, българите вземат решение кой да ръководи
Кенет Мертен: Ние не избираме, българите вземат решение кой да ръководи

Първото телевизионно изявление на американския дипломат у нас

По думите му посредством тези вложения България ще извърши уговорката си до края на 2024 година да отделя 2 % от своя БВП за защита.

Войната в Украйна затвърди решимостта ни като съдружници от НАТО да бъдем дружно. Той уточни, че протичащото се на територията на Украйна е посочило на Европа и на целия свят, какъв брой е рискова водената от Русия политика .
 Визитата на Столтенберг в Южен Кавказ раздразни Русия
Визитата на Столтенберг в Южен Кавказ раздразни Русия

Усилията на НАТО да разшири наличието си в района нямало да оказват помощ за стабилността

Нашата непрекъсната съгласуваност с Европейския съюз, Обединеното кралство и други съдружници, в това число България, способства за това Украйна да се отбрани от съветското навлизане, съобщи Мертен. Високо ценим помощта, която България оказва на Украйна, добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР