България има капацитета и потенциала да постигне продоволствена независимост, но

...
България има капацитета и потенциала да постигне продоволствена независимост, но
Коментари Харесай

Да няма разрешителен режим за водата за напояване, настоява земеделският министър

„ България има потенциала и капацитета да реализира продоволствена самостоятелност, само че доста неща би трябвало да се трансформират, с цел да се случи това. Един от първите най-важни фактори, с които сме се захванали, е неналичието на напояване. България напоява 0,7% от обработваемата си земеделска земя, което самоуверено можем да кажем е нула. Като извадим оризищата и съвсем клоним към нула. И тук огромният проблем е, че имаме доста тежък позволителен режим, който се ръководи от четирите басейнови дирекции. Моето мнение, споделено и от много сътрудници, и към този момент водим диалози с министерството, имаме и поддръжка от Министерски съвет, да няма позволителен режим за вода за напояване, а да бъде задължена страната да обезпечи земеделските стопани с вода за напояване “, разяснява министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Българска национална телевизия.

Според него учудващо е по какъв начин България прави земеделие толкоз години без напояване.  „ Е, какво чакаме? Как да имаме положителни добиви? България има капацитета, правила го е исторически обратно във времето, да изхранва 40 млн. души население. Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци! “, сподели още министърът.

Той изясни, че има отчасти напояване. „ Има даже аграрни стопани, които откакто са си покъсали нервите в разрешителния режим, сами са си създали напояване, пък оттова ги глобяват. Има неща, които би трябвало да бъдат урегулирани нормативно, и страната да е задължена да обезпечи всеки аграрни производител с вода за напояване “, заключи още той.

По данни на годишния отчет за развиване на земеделието през 2022 година от „ Напоителни системи ” ЕАД са полети общо 274 800 дка, като за това са подадени водни маси в размер на 266 637 хиляди м³, в това число 101 771 дка ориз с 241 286 хиляди м³ водни маси. Общо полетите площи са с към 3% по-малко спрямо 2021 г.

Цените на услугата „ доставка на вода за напояване “ за стопаните обаче се трансформираха много, в границите от 17 до 139%, което е непостижимо за стопаните.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР