България има голям потенциал в цифровия сектор и в киберсигурността.

...
България има голям потенциал в цифровия сектор и в киберсигурността.
Коментари Харесай

Даниел Грос: Европа ще е големият губещ от двойната криза

България има огромен капацитет в цифровия бранш и в киберсигурността. Имате доста квалифицирани фрагменти и точно посредством тези браншове може да се основава конкурентно преимущество. Това съобщи почетният член на Центъра за европейски политически проучвания Даниел Грос в границите на заключителното издание от онлайн поредицата на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria. То се организира на 5 ноември и се излъчи онлайн в уеб страницата и обществените мрежи на единствената бизнес телевизия у нас.

Грос предвижда, че през 2021 година ще има доста икономическо възобновяване, само че моторите на растежа ще бъдат Съединени американски щати и Китай, а Европа ще е най-силно наранена от сегашната рецесия.

„ Най-големият риск за световната стопанска система е съперничеството сред Съединени американски щати и Китай. Китай наваксва в доста връзки и това е главният проблем освен за световната стопанска система, само че и за световната политика “, съобщи Даниел Грос.

По думите му главният въпрос сега е дали държавните управления би трябвало да подхващат доста по-мащабни ограничения, с цел да подтикват стопанската система. Според него няма логичност фискалната и паричната политика да става по-експанзионистична поради спада на продуктивността на стопанската система, тъй като макар че се усилва покупателната дарба на хората, в случай че те не могат да пътуват или да посещават заведения за хранене, в това няма смисъл.

„ Тези браншове ще изпаднат в рецесия и Брутният вътрешен продукт на страната ще се намали повече, в сравнение с в случай че подпомогнете хората. Ето за какво считам, че държавните управления би трябвало да схванат кои сектори към момента са в криза, да опитат да оказват помощ на чиновниците, заети в тях, а не самите компании. И да не се пробват просто да покачат общото търсене. Това беше потребна мярка при миналата криза и може да се окаже потребно и след 1-2 години. Но не и в този момент “, разяснява Даниел Грос в диалог с модератора Вероника Денизова, публицист от Bloomberg TV Bulgaria

По отношение на политиките на централните банки в международен мащаб почетният член на Центъра за европейски политически проучвания изясни, че в кратковременен проект банките не могат да се откажат от политиките, които ползват, само че би трябвало да бъдат деликатни в сегашната обстановка.

„ Станахме очевидци на невиждана до в този момент фискална агресия. Инфлацията може да стартира да се форсира до няколко години, тъй като държавните управления наляха толкоз ликвидност, че това ще е неизбежно “, съобщи участникът в онлайн изданието на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Грос това, което би трябвало да запомним от тази рецесия е, че могат да се случат непредвидени събития, а идващият потрес може да пристигна във всеки миг.

„ Невъзможно е да си представим какъв ще е идващият потрес, само че знаем, че би трябвало да чакаме непредвиденото. Миналата година чакахме финансова рецесия, а в този момент се борим с пандемия, по тази причина бизнесът би трябвало да се ръководи по този начин, че да има място за маневри, а държавните управления да имат ниски равнища на дълг, с цел да могат да реагират. Съветът ми е бъдете готови “, сподели още Даниел Грос.

Цялото онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria може да гледате ТУК, както и в ефира на бизнес малкия екран на 6 ноември, от 21:30 часа. Четвъртото онлайн студио доближи до близо 9000 консуматори в каналите на Investor Media Group, където то се излъчваше онлайн и в обществените мрежи.

Генерален сътрудник на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria е Real Finance, главен сътрудник е Sirma. Поредицата онлайн събития се организират с поддръжката на Allterco Robotics и А1.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР