България има достоен принос към развитието на авиацията благодарение на

...
България има достоен принос към развитието на авиацията благодарение на
Коментари Харесай

Държавният глава удостои с Почетния знак на президента изявени военни пилоти

България има заслужен принос към развиването на авиацията с помощта на родолюбието, посветеността, куража и всеотдайността на генерации български летци. Това съобщи президентът Румен Радев на гала по връчване на Почетния знак на президента на изявени военни водачи във връзка Международния ден на авиацията и космонавтиката и скорошното навършване на кръгли годишнини и юбилеи на отличените.

За важен принос за развиването на българската авиация бяха отличени генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов, генерал-майор (о.з.) Евгени Манев, подполковник (о.з.) Динко Динков и подполковник (о.з.) Петър Кръстев.
Държавният глава открои приноса на България в развиването на авиацията, като даде образец с първия военен полет на летците Радул Милков и Продан Таракчиев, героичната отбрана на София през Втората международна война, построяването на най-мощната военна авиация на Балканите в следвоенния интервал, както и съхраняването и развиването на нови качества през последните десетилетия, наситени с доста ресурсни ограничавания.

Президентът посочи значимия принос на генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов и генерал-майор (о.з.) Евгени Манев за българските Военновъздушни сили в сложните години на прехода и в условия на ограничавания. „ Въпреки това, те съумяха да запазят качествата и да изградят нови, бяха образец за професионална подготовка и построиха генерации почтени летци и командири “, уточни президентът. Президентът се обърна с думи на благодарност и към подполковник (о.з.) Динко Динков и подполковник (о.з.) Петър Кръстев за това, че са отдали най-активните години от живота си, своята младост и сили на суверенитета на българското небе. „ Вие успяхте да придвижите традициите на българската военна школа и в гражданската авиация, да постигнете високо равнище на сигурност и да възпитате няколко генерации летци “, уточни още Румен Радев.

От името на удостоените с Почетния знак на президента генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов изрече признателност за високото отличие и описа собствен спомен от 2002 година, когато приключва своята летателна кариера с полет на МиГ-29 в Авиобаза „ Граф Игнатиево “. „ Тогава подполковник Радев, шеф щаба въз основата, ми връчи плакета на Трета изтребителна авиационна база, а в този момент получавам премия към този момент от президента на Република България и това за мен е доста огромен жест “, сподели генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР