България и Йордания ще задълбочат сътрудничеството си в областта на

...
България и Йордания ще задълбочат сътрудничеството си в областта на
Коментари Харесай

Процесът Акаба, иновации, енергетика и туризъм са обсъдили Мария Габриел и краля на Йордания

България и Йордания ще задълбочат съдействието си в региона на сигурността и битката с тероризма, а София би домакинствала среща на върха в границите на процеса " Акаба ". Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел се срещна с йорданския първи посланик Айман ал Сафади. Обсъжда се и откриване на директна самолетна линия София - Аман. Габриел се срещна и с крал Абдулла II.

Тази година България и Йордания означават 60 години дипломатически връзки и за страната ни хашемитското кралство е значим сътрудник в района на Близкия изток. Пред йорданския си сътрудник вицепремиерът Габриел означи тази годишнина като добър мотив за нови планове.

" Ние ценим и поддържаме самодейностите на Йордания в региона на сигурността и защитата, в битката с тероризма и радикализацията. В този подтекст моята страна е подготвена тази година да бъде хазаин на среща на върха в границите на „ Процеса от Акаба ", сподели Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Инициативата за процеса " Акаба " е по концепция на крал Абдулла II от 2015 година и включва поредност от интернационалните срещи, ориентирани към подсилване на съдействието и координацията в битката с тероризма. Йордания е приета като страна с значима роля за стабилността и мира в района, сподели още Габриел и още веднъж акцентира, че България поддържа решението, учредено на правилото за две страни - Израел и Палестина.

" За нас съдействието по процеса " Акаба " е доста значимо от позиция на израелско-палестинския спор и чакаме първия стадий от двустранните ни съвещания да стартира до 2 месеца с акцент върху опциите за разрешаване на филантропичната рецесия в Ивицата Газа ", съобщи Айман Ал Сафади, вицепремиер и външен министър на Йордания.

И несъмнено, когато става дума за Йордания - туризмът бе също измежду главните акценти в диалозите през днешния ден.

Десетки са българите, които желаят да посетят Петра и другите хубости на страната. Затова и бе разисквано откриването на нова директна самолетна линия София-Аман.

Отличните двустранни връзки във всички сфери от политика през иконома и енергетика до туризъм и обучение бяха акцент и по време на аудиенцията на Мария Габриел при крал Абдулла II.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР