България и Унгария са изправени пред общи предизвикателства и споделят

...
България и Унгария са изправени пред общи предизвикателства и споделят
Коментари Харесай

Румен Радев: България и Унгария имат общи предизвикателства ...

България и Унгария са изправени пред общи провокации и споделят сходни позиции по значими тематики от европейския дневен ред, които са добра основа за по-нататъшно съдействие. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.  По време на диалога на „ Дондуков “ 2 бяха разисквани вероятностите за задълбочаване на двустранното партньорство с акцент върху енергетиката и европейската сигурност.

Посещението на Петер Сиярто у нас е по покана на служебния министър на външните работи Николай Милков и предхожда идна аудиенция в България на унгарския президент госпожа Каталин Новак.

Като страни, които са на външната граница на Европейския съюз, България и Унгария поставят големи старания за справяне с нараствания миграционен напън, беше маркирано по време на срещата. Министър Сиярто изрази поддръжка за приемането на България в Шенген и даде висока оценка за уговорката на България при охраняване на границата. Румен Радев означи също напъните на българските управляващи за попречване на интернационалните канали на незаконния трафик на мигранти, в това число вторичната миграция. „ Справянето с миграционния напън е от основно значение за сигурността на всички европейски страни, по тази причина изисква и обща ангажираност “, съобщи президентът Радев.

Българският президент и унгарският министър разискаха и опциите за разширение на партньорството в областта на енергетиката. Румен Радев означи, че забележителното равнище на диверсификация на енергийните доставки, които България реализира през последните месеци, е от интерес и за останалите европейски страни на фона на икономическата рецесия. Изграждането на междусистемни газови връзки със прилежащите ни страни, в това число стартирането в употреба на интерконектора с Гърция, както и съглашението за достъп до турски терминали за полутечен газ способстват освен за енергийната сигурност на България, само че и на Европа, означи президентът. Румен Радев и Петер Сиярто разискаха и вероятностите за увеличение на равнището на диверсификация посредством осъществяване на инициирания от България план „ Solidarity ring (STRING) “, който разрешава транспорт на спомагателни количества природен газ към Европа от Южния газов кулоар, като се употребява съществуващата инфраструктура.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР