България и Турция ще си сътрудничат в борбата с градушките

...
България и Турция ще си сътрудничат в борбата с градушките
Коментари Харесай

Обещано: Турция ще бори с нас контрабандния улов на калкан

България и Турция ще си сътрудничат в битката с градушките и с противозаконния лов на риба. Това е разказано в протокол за съдействие в региона на земеделието, подписан по време на 13-тото съвещание на Комитета по земеделие сред двете страни. Документът бе подписан в Одрин, Турция, оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Документът беше подписан от зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, който водеше българската делегация и Али Реджеп Назли - общоприет шеф на Дирекция интернационалните връзки и Европейски съюз на Република Турция.

Двете страни ще обменят опит и специалисти в региона на биологичното земеделие и семепроизводството, аграрната просвета и биотехнологиите.

В региона на рибарството и аквакултурите двете страни ще обменят информация и научни данни и ще си сътрудничат в региона на опазването и рационалната употреба на рибните запаси в Черно море, в това число в битката с противозаконния, недеклариран и нерегулиран лов на риба, както и обмяна на опит при изкуствено отглеждане на калкан.

Припомняме, през февруари 2017 година Турция изиска да й бъдат предоставени за съд българските граничари, изпълнили дълга си по запазване на българската държавна граница, която е била нарушена от бракониери. При интервенция за задържане на извършители на 17 април 2008 година умира рибарят Ялчън Ерджан.

Разследването в България е прекъснато. От съда в Страсбург са удостоверили, че в този случай няма нарушавания.

По време на разискването напротокола по-рано денем турската страна съобщи, че българските животновъди могат да изнасят живи овце за разплод, угояване и кръвопролитие в Турция, като са съпроводени с спомагателна декларация в сходство с ветеринарно-санитарните условия, избрани от Министерството на храните, селското стопанство и отглеждането на животни на Република Турция.

В рамките на визитата си Цветан Димитров се срещна и с турския зам.-министър на земеделието Мехмет Даниш. На срещата двамата се договориха да бъде проведен селскостопански бизнес конгрес, чиято цел е увеличение на размера на селскостопанската търговия сред двете страни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР