България и тази вечер каза “НЕ“ на насилието. Обезобразяването на

...
България и тази вечер каза “НЕ“ на насилието. Обезобразяването на
Коментари Харесай

Многолюдни протести в страната срещу агресията, искат оставката и на Рашидов

България и довечера сподели “НЕ “ на насилието. Обезобразяването на 18-годишната Дебора от Стара Загора и последвалата вълна от сигнали за домашно принуждение изкара на улицата стотици. Най-многолюдни бяха митингите в родния град на момичето и в София.

Жени, мъже и фамилии с деца пристигнаха на митинга в София. Недоволството стартира пред правосъдната палата Хората останаха тук към два часа, оставиха и послания. После потеглиха на шествие.

„ Искаме да сменим системата. Не единствено един Рашидов да поеме виновността “, сподели Бари Йорданова.

Изготвянето на комплексната съдебномедицинска експертиза е предоставено на движимости лица от различен правосъден регион

Освен против насилието, протестиращи и в останалите градове показаха неодобрение и от признатата през вчерашния ден смяна, по кое време в интимна връзка се поставя отбрана на жертвата на насилие- а точно, връзката да трае най-малко 60 дни. Поискаха и оставката на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов поради изреченото от него за жертвите на експанзия.

В Стара Загора се събраха стотици, с цел да изразят поддръжката си към фамилията на Дебора и да се опълчват на експанзията. Близо 90 минути продължи недоволството, което още веднъж мина в шествие от правосъдната палата до районната прокуратура.

Родителите на измъчваното момиче също се причислиха и още веднъж благодариха за поддръжката.

„ Ние желаеме единствено и само правдивост, в случай че някой е позволил неточност, волно или несъзнателно, да си поеме отговорността. За нас най-важно е детето ни да се оправи, възвърне допустимо най-скоро ", сподели бащата на Дебора Красимир Михайлов.

„ Искаме правдивост. Не единствено за нас, а за всеки, който е изтърпял принуждение “, сподели майката на 18-годишното момиче

" По някакъв метод желая да изразя апел към всички, които по един или по различен метод са потърпевши, желая да се борим дружно, всички дружно, тук нямаме безусловно никакви други планове с изключение на насилието да спре ", уточни нейната майка Ивелина Михайлова.

„ Да, очевидно е трябвало да бъде включено сходно разбиране като 'интимна връзка', то това по никакъв метод не взема решение казуса безусловно. Напротив, дори съгласно мен като човек, ще ги задълбочи повече ", счита Моника Маринова – другарка на Дебора.

В Пловдив недоволни се събраха пред правосъдната палата и се оповестиха освен срещу насилието против дами, само че и против мъже и деца. Част от дамите описаха, че са станали жертва, само че дават публичност едвам в този момент, откакто видели поддръжката на непознати.

Случаят с нападнатото 18-годишно момиче от Стара Загора провокира вълна от отвращение

„ Аз съм тук тъй като е доста държа да покажа на щерка си, че на следващия ден, в случай че чуе в прилежащия апартамент, че някой бие някого - не приказвам за мъж, жена или дете, тя би трябвало и да алармира, и да каже на някого. Много е значимо хората да схванат, че тези неща не трябва да се замитат под килима. Аз самата съм жертва, не съм се възстановила и не считам че в миналото ще се възстановя “, разяснява Кристина Кирякова.

Отново пред правосъдната палата дами и мъже се оповестиха срещу насилието и в Габрово.  Оформиха сърце от 14 свещи, колкото са жертвите на принуждение от началото на годината.

" След вчерашното изявление на депутата Вежди Рашидов настояваме за неговата незабавна оставка. Ние не сме това, което той споделя. Ние сме естествени хора, които желаеме да живеем в естествена правова страна ", разяснява Надя Колева.

За трети път Варна се разгласи срещу насилието. Протестиращите настояха случаи като този  на Дебора да не се замитат, а да има съответни санкции за насилниците.

" Нужно е да знаят, че има закони, които да се съблюдават и че всяко деяние, което е принудително има последствия. И другото, което е за мен персонално е извънредно значимо, че би трябвало да има правосъдна промяна ", съобщи Мария Стефанова.

Да  поддържа митинга във Варна, пристигна и уредникът на националния протест  Ели Венкова от Стара Загора.

В Ямбол митингът беше малочислен, само че в поддръжка на Дебора излязоха други дами - жертви на домашно принуждение.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР