България и Северна Македония постигнаха много за двете години след

...
България и Северна Македония постигнаха много за двете години след
Коментари Харесай

"Сили в България и Северна Македония" не се радват на приятелството им, обяви Заев

България и Северна Македония реализираха доста за двете години след Договора за добросъседство, само че има структури, които не се радват на триумфа им. Същевременно образци за протичащото се са работата на комисията за исторически и просветителни въпроси, съдействието сред българската и непризнатата македонска православна черква и (от македонска страна) даже Коридор №8.

Това споделя министър председателят на Северна Македония Зоран Заев в изявление за БГНЕС, елементи от което са налични на уеб страницата на организацията и в уеб страницата за видеосподеляне " Ютюб ".

Попитан какво желае да направи за бъдещето дружно с българския си сътрудник Бойко Борисов, Заев споделя, че две години са дребен интервал и въпреки да има доста какво да се направи, доста неща са се трансформирали. " Нашите младежи би трябвало да работят доста, тъй като за тях е бъдещето " и тъй като има " големи вероятности ". Например би трябвало да се отстранен останалите " от доста време " мита. " Ние сме изцяло готови да ги премахнем ", а България като член на Европейски Съюз би трябвало да получи единодушие да ги отстрани. " Те са спънка за съдействието ни. "

" България е огромен другар на Република Северна Македония и може доста да ни помогне в целия развой " и " сподели по какъв начин ни оказва помощ в този развой, " добави Заев. Той напомни, че София " първа се бореше в Европейската комисия за дефинитивна дата, след 15 години, за начало на договарянията. " Освен това България споделя опита си в Европейски Съюз, тя лобира за ратификацията на протокола за НАТО и " демонстрира другарство ". " Вярвам, че и ние го демонстрираме, " споделя той.

Съпротива

" Има сили и структури в двете страни, които не са радостни " от новите връзки сред България и Северна Македония, изяснява министър председателят. Попитан дали става дума за сили и структури от 1945 година, той сподели, че това са " една част от такива структури... от комунизма, от социализма, има структури, които са малко по-ориентирани на изток, знам това. " По думите му страните са дребни и би трябвало да работят с всички, " само че не всички са щастливи от това решение. За наше благополучие те са малко. "

В резултат той е запитан дали Северна Македония има куража да се раздели с " този модел на опълчване и борба от 45 година " Отговаря, че страната му е " европейска земя, приказва за европейски полезности " и избира диалогът да е за вероятности и политика, " както вършат модерните политици " като немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон - за младите, за народа, за фирмите.

Общата история

Комисията е основана за другарство сред народите, само че " няма желание да унифицира историята ", зад която " съществуват обстоятелства " с " няколко исторически тези за избрани интервали ". Все отново в нея към този момент има единодушие за Светите братя Кирил и Методий, Св. Наум, Св. Климент и цар Самуил, напомня той - от комисиите се чака " единствено да надградят " контракта сред София и Скопие.

Целта ѝ също така е да се отрази на просветителните политики - учебниците за 5-и клас в България, за 6-и в Северна Македония за античната история, Средновековието и " по-нататък ". " По настоящата тематика " (която не се загатва, само че вереоятно става въпрос за Гоце Делчев) Заев изяснява, че чака комисията да бъде " окуражена " от политиците за намиране на решение, само че " да не не помни, че имаме контракт, съгласно който споделяме обща история ". " Миналото е нещо, което не можем да променим... (но) би трябвало да намерим метод да е нещо, което да ни споява, а не да ни дели, " продължава министър председателят.

За Коридор №8

Според Заев Паневропейският транспортен кулоар №8, който би трябвало да свърже адриатическото пристанище Дуръс с Варна, минавайки и през територията на Северна Македония, е необратим, откакто по тематиката се приказва от 30 година " Не е европейски, " признава министър председателят, само че акцентира, че Скопие е осигурило 580 млн. евро за построяването на жп линия от Куманово до българската граница, която ще се пусне до 205 година, построява се и високоскоростен път в същия сектор.

" Неоценим " принос на българската черква

" Вярвам, че църковните въпроси ще продължат в този дух, тъй като... автокефалността би трябвало да е разследване от това, че сме независима, самостоятелна страна ". Решението на България да помогне в процеса беше " безстрашно ", а вярващите жители ще поддържат двустранното другарство, в случай че видят, че църквите си сътрудничат добре, изтъкв министър председателят.

Орце Камчев

БГНЕС цитира Заев с думите, че Борисов по никакъв метод не се е обаждал за македонския предприемач Йордан (Орце) Камчев, препоръчан за почетен консул на София в Охрид, а по-късно задържан и разследван: " Той не би си разрешил сходно нещо, тъй като той е европейски министър председател и зачита върховенството на закона. "

В оповестените от организацията видеоматериали и цитати не става дума за случая " Рекет " в който някои издания в Северна Македония намесиха името на Камчев. Властите в Скопие проверяват дали прокурор от Специалната прокуратура е изискал рушвет за дело против предприемач, който съгласно източници на няколко медии евентуално е Камчев. Прокурорът по неофициална информаця е подалият оставка специфичен обвинител Катица Янева, само че тази информация също не е получавала удостоверение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР