България и Северна Македония подписаха днес двустранен протокол по чл.

...
България и Северна Македония подписаха днес двустранен протокол по чл.
Коментари Харесай

Правителството: Правата на българите в Македония вече са изцяло защитени -

" България и Северна Македония подписаха през днешния ден двустранен протокол по член 12 Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година С това завърши един нелек развой на договаряния, в който двете държавни управления демонстрираха храброст и политическа воля да преодолеят несъгласията. Това решение напълно пази правата на българите в Северна Македония и българския народен интерес. Именно по тази причина то получи оптимално необятна поддръжка в Народното събрание, в това число от опозицията, което е показателна оценка за напъните на българското държавно управление и за заложените гаранции за ползите на страната ни. "

Това се показва в декларация на държавното управление във връзка подписания през днешния ден двустранен протокол със Северна Македония.

" С днешния ден стартира една нова страница в връзките сред двете страни и нашите нации, ще постави основата за взаимно доверие и ценене, ще ускори връзките във всички области и ще направи хората от двете страни на границата още по-близки. Очакваме да продължи активизираният от началото на 2022 година секторен разговор в области като стопанска система, инфраструктура, енергетика, просвета, обучение и други Гражданите на България и Северна Македония ще се опознаят по-добре, когато сред тях има пътища, развива се търговия, обменяме културни събития и прочие Без граници посред ни, само че с почитание един към различен - това е европейският метод да се развиваме дружно. Нямаме илюзията, че с това всички проблеми сред двете страни са решени. Но ние имаме вяра, че към този момент имаме ясна основа, построена върху европейските полезности и правила, върху която да решаваме въпросите между тях " - написа в декларацията на българското държавно управление.

" С подписването на протокола и след осъществяването на съответните конституционни промени се отваря пътят на Северна Македония към договаряния за участие в Европейски Съюз. България постоянно е била и ще продължи да бъде измежду най-убедените поддръжници на политиката на разширение на Европейски Съюз. Убедени сме, че страните на Балканите са по-силни дружно, а европейският план няма по какъв начин да бъде приключен без Западните Балкани. Благодарим на всички наши европейски сътрудници, които потвърдиха своето доверие към България, както и демонстрираха схващане на българската позиция и използването на заявените правила на процедура. " - написа още в декларацията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР