България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството ни

...
България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството ни
Коментари Харесай

Борисов прие пратеника на САЩ за Западните Балкани

България и Съединени американски щати са съдружници и стратегически сътрудници. Сътрудничеството ни е извънредно необятно с наклонност да продължава да се задълбочава освен на двустранна основа, само че и в границите на НАТО и на ЕС-САЩ. Това е декларирал министър-председателят Бойко Борисов, представен от пресслужбата на държавното управление, по време на срещата си със заместител асистент държавния секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър.

Една от обсъжданите тематики е била европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

" Надеждната вероятност за присъединението им към Европейски Съюз и НАТО остава основен мотор за позитивна промяна в района ", уточни министър-председателят Бойко Борисов. Той добавил, че интеграцията на Западните Балкани следва да продължи да е учредена на личните им заслуги в осъществяването на критериите при върховенството на закона, битката с корупцията, свободата на медиите и правата на малцинствата.

По-рано пред кореспонденти посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа изясни визитата с това, че Палмър е делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани, а България играе доста значима роля в този район и по тази причина се вършат съвещания с нея.

И защото има стратегически разговор сред Съединени американски щати и България, през януари взехме решение да издигнем този разговор до значимите въпроси, тъй че Матю Палмър е тук за съвещания с държавното управление, добави тя.

Правителствената осведомителна работа показва, че Борисов и Памлър се разискали и резултатите от срещата на българския министър председател с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом през ноември 2019 година Била е маркирана също основната роля на признатата тогава рамка за стратегическо партньорство.

По време на срещата е било посочено, че стокообменът сред България и Съединени американски щати е повишен с 3.7% за деветте месеца на 2019 година

" От значение за нас е и привличането на директни американски вложения във водещи браншове на българската стопанска система ", добавил Бойко Борисов. По думите му включването на България в програмата на Съединени американски щати за безвизово пътешестване несъмнено би довело до разкриване на спомагателни пътища за икономическо съдействие и на още по-активно усилване на контактите сред хората.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР