България и САЩ подписаха споразумение за сътрудничество при строежа на

...
България и САЩ подписаха споразумение за сътрудничество при строежа на
Коментари Харесай

България и САЩ подписаха споразумение за строежа на два нови блока на АЕЦ Козлодуй - цената е до 14 млрд. евро

България и Съединени американски щати подписаха съглашение за съдействие при градежа на два нови блока на АЕЦ " Козлодуй ".

Построяването на новите мощности се чака да коства общо до 14 милиарда евро .

Цената на електрическата енергия от бъдещите VII и VIII на АЕЦ " Козлодуй " няма да надвиши 65 евро за мегаватчас.

Това сподели министърът на енергетиката Румен Радев, който подписа с помощник-секретаря по интернационалните въпроси в енергийното министерство на Съединените щати Андрю Лайт, съглашение за съдействие по плана за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и за продан на технологии и образование на експерти.

Колко тъкмо ще костват двата блока на АЕЦ би трябвало да стане ясно в края на март от отчета, който ще изготви американската компания " Уестингхаус ", с чиито реактори ще работят бъдещите мощности.

Енергийният министър Румен Радев, уточни, че " Ние гледаме на блокове 7 и 8 на АЕЦ " Козлодуй " като на държавен план с наше държавно присъединяване, със самоучастие, което да е в диапазон 25-30% и със заемно финансиране, част от което сме подготвени да обезпечим със съответните държавни гаранции ".

Министърът конкретизира, че " ние ще се опитаме кумулативно вероятно в диапазон до 14 милиарда за два блока пълноценно работещи. Аз персонално мисля, че можем да слезем под тази цена. При подобен вид планове бъдещите цени на електрическата енергия ще сме удобно под междинния микс за Европа. Считам, че този план няма да докара до цени, надхвърлящи 65 евро за мегаватчас ".

Решението на Министерски съвет е за договорености за закрепени периоди и закрепена цена, което това ще разреши постигането на оптималната цена.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР