България и Сърбия ще подпишат споразумения за водния и жп

...
България и Сърбия ще подпишат споразумения за водния и жп
Коментари Харесай

България и Сърбия ще подпишат споразумения за водния и жп транспорта


България и Сърбия ще подпишат съглашения за водния и жп превоза. Това съобщи министърът на превоза Ивайло Московски, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Споразумение ще бъде подписано и за най-важните планове, които се отнасят и за районното министерство.

„ Разбираме се прелестно и имаме общи цели и задания, които би трябвало да извървим със Сърбия. Сърбия към този момент има утвърдени инфраструктурни планове. Има финансиране за плана от Ниш до границата, изясни Московски.

„ От българска страна за плана София-Драгоман е разграничен на две елементи. За едната част има обезпечено финансиране. „ Може би в границите на идващите три години, в случай че бъдат изпълнени сполучливо плановете, ще имаме железопътна съгласуваност сред двете страни “, съобщи още Ивайло Московски.

От своя страна районният министър Николай Нанков разясни, че един от главните цели е построяването на скоростен път сред София и сръбската граница. „ Целта ни е 2018 година да се започват тези 32 км на скоростния път, които да приключат в границите на две години и половина “, изясни Николай Нанков.

Вицепремиерът и министър на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович разяснява, че сега има забавяния на границата от 2 часа и половина, а за пътникопотока – към час и половина. „ Така че това е един доста значим въпрос, с който би трябвало да се занимаем, дискутирахме го през днешния ден. С страните, които са отвън Европейски Съюз, Сърбия има един общ граничен пункт, а с страните от Европейски Съюз няма по какъв начин да имаме един подобен, само че би трябвало да беседваме с Европейската комисия и да се създадат избрани стъпки “, сподели Михайлович.

Тя акцентира, че Сърбия е изключително щастлива, че България работи по плана за пътя до границата. „ Миналата година от наша страна открихме към 200 км от Белград до Ниш. Особено се веселя и за това, че уговорихме рамката на съглашението за железопътния и водния превоз. Ние с България сме в доста положителни политически връзки, имаме положителни стопански връзки и единствено от нас зависи да ги създадем още по-добри. За нас е наслада, че България ръководи Европейски Съюз, тъй като всички на Балканите имаме общи цели “, сподели още Михайлович.

Сръбският вицепремиер акцентира, че за сръбската страна Ниш - Димитровград е най-важният план, който през тази година ще стартира да се осъществя. След 2 дни се подписва контракт за финансирането му, който е 265 млн. евро за реорганизация, рационализация, както и околовръстният път към Ниш. Другият план е газопроводът Ниш - Димитровград, за него се приказва повече от едно десетилетие. Вече всичко това е контрактувано и финансирано от европейските фондове за към 60 млн. евро “, изясни тя.

Не на последно място Михайлович разяснява и тематиката за участие на Сърбия в Европейския съюз. „ Позицията на Сърбия е за участие в Европейски Съюз, с цел да може целият район да действа и да бъде обвързван, да преодолее всички останали проблеми. Сигурна съм, че всички страни на Западните Балкани, които са членки на Европейски Съюз, могат да ни оказват помощ във връзка с свързаността. Разбира се има някои политически аргументи, заради които някои страни не са в Европейски Съюз “, сподели още Зорана Михайлович. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР