България и Румъния работят по осъществяването на съвместен проект за

...
България и Румъния работят по осъществяването на съвместен проект за
Коментари Харесай

Проектът Fast Danube между България и Румъния е в ход

България и Румъния работят по реализирането на взаимен план за възстановяване на корабоплаването по Дунав. Това оповестиха от Министерството на превоза.

Проектът, наименуван FAST Danube 2, е подаден през днешния ден за финансиране от Механизма за свързване на Европа. Той планува осъществяване на инженерни ограничения в общия сектор на реката , които ще подобрят изискванията за мореплаване и сигурността на трафика.

По думите на транспортния министър Георги Гвоздейков към този момент са почнали действителни дейности по два основни плана с Румъния, които в продължение на години са били единствено положително благопожелание.

" Благодарение на мощната политическа воля и разговор сред държавните управления, двете страни работят интензивно за възстановяване на транспортната съгласуваност в Дунавския район ", акцентира той.

Според Гвоздейков тази инвестиция е значима, тъй като ще направи реката плавателна 340 дни в годината, вместо досегашните 280 , а това е от голяма изгода за бизнеса.
 Трети мост на Дунав ще има, по кое време - към момента не се знае
Трети мост на Дунав ще има, по кое време - към момента не се знае

Постигната е договореност да бъдат подписани две съглашения в най-скоро време

Министерството на превоза и известията на България и Министерството на превоза и инфраструктурата на Румъния подадоха взаимна апликационна форма пред Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда. Индикативната стойност на плана е 230 млн. евро, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е до 85%. Очаква се през юли 2024 година да станат ясни резултатите от оценката на плана.

Координатор от румънска страна е Речна администрация на низък Дунав, Румъния. От българска страна , сътрудник е Изпълнителна организация " Проучване и поддържане на река Дунав ".

Припомняме, че в края на ноември предходната година две министерства - на превоза и известията, и на районното развиване и благоустройството, подхващат незабавни дейности за завършването на екологичната оценка по плана FAST Danube . Тогава от Министерството на превоза оповестиха, че този план се финансира от Механизма за свързване на Европа 2014-2020. Бенефициенти по него са Речна администрация за Долен Дунав - Галац (AFDJ), Румъния и Изпълнителна организация " Проучване и поддържане на река Дунав " (ИАППД), България. Основната цел на плана е да се подобрят изискванията за мореплаване и да се увеличи сигурността на трафика в общия сектор на Дунав сред България и Румъния, като се усили броят на дните в годината, в които реката е плавателна. Очакванията са това да докара до увеличение на трафика на транспортираните артикули с 20 %.
 България работи за по-бързо и несъмнено мореплаване по Дунав
България работи за по-бързо и несъмнено мореплаване по Дунав

" FAST Danube " е финансиран от Механизма за свързване на Европа 2014-2020
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР