България и Румъния подготвиха съвместен проект за подобряване на корабоплаването

...
България и Румъния подготвиха съвместен проект за подобряване на корабоплаването
Коментари Харесай

България и Румъния с общ проект за удълбочаване на Дунав на стойност 230 млн. евро

България и Румъния приготвиха взаимен план за възстановяване на корабоплаването по Дунав. Проект FAST Danube 2, който беше подаден през днешния ден за финансиране от Механизма за свързване на Европа, планува осъществяване на инженерни ограничения в общия сектор на реката, които ще подобрят изискванията за мореплаване и сигурността на трафика. Новината оповестиха от Министерството на превоза и известията.

" Само за няколко месеца започнахме действителни дейности по два основни плана с Румъния, които в продължение на години са били единствено положително благопожелание “, акцентира министър Гвоздейков при подписването на документите. По думите му с помощта на мощната политическа воля и разговор сред държавните управления на България и Румъния, двете страни работят интензивно за възстановяване на транспортната съгласуваност в Дунавския район. " Тази инвестиция е значима, тъй като ще направи реката плавателна 340 дни в годината, вместо досегашните 280, а това е от голяма изгода за бизнеса “, подчертава Гвоздейков.

Министерството на превоза и известията на България и Министерството на превоза и инфраструктурата на Румъния подадоха взаимна апликационна форма пред Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда. Индикативната стойност на плана е 230 млн. евро, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е до 85%. Очаква се през юли 2024 година да станат ясни резултатите от оценката на плана.

Координатор от румънска страна е Речна администрация на низък Дунав, Румъния. От българска страна, сътрудник е Изпълнителна организация " Проучване и поддържане на река Дунав “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР