България и Румъния няма да получат подкрепата на Австрия за

...
България и Румъния няма да получат подкрепата на Австрия за
Коментари Харесай

Австрия със сигурност налага вето на България и Румъния за Шенген

България и Румъния няма да получат поддръжката на Австрия за присъединение към шенгенското безгранично пространство. Това съобщи австрийският вътрешен министър Герхард Карнер директно преди старта на срещата на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел.

26-те членки на Шенген би трябвало да вземат единомислещо решение за разширение на пространството без гранични инспекции. Само един отвод би бил задоволителен, с цел да наложи несъгласие над участието на България и Румъния, защото двете страни се преглеждат в комплект. Отделно от тях е само Хърватия. За нея все още няма индикации гласуването да не премине сполучливо.

Двете прилежащи страни чакат да се причислят към Шенген от 2011 година, когато Европейската комисия за първи път съобщи, че са подготвени да станат членове - мнение, споделено и от Европейския парламент. След осъществени инспекции през октомври и ноември ЕК още веднъж постанови, че трите кандидатки дават отговор на техническите критерии за присъединение и съобщи, че не би трябвало да бъдат спирани.

Вътрешната немска министърка Нанси Фейзър пък разяснява, че не споделя съпротивата на Австрия против разширението на безвизовата зона за пътешестване и застава компактно зад кандидатурите на България и Румъния. „ Не мога да схвана позицията на Австрия в това отношение “, съобщи Фейзър преди срещата на най-високо европейско равнище. „ Знам, че в страната има огромни вътрешни диспути по въпроса. "

Шенген разрешава трансгранично пътешестване, без да е належащо даването на паспорт или прекосяването през граничен надзор. В момента тя обгръща 26 страни, в това число 22 страни от Европейски Съюз, и съвсем 420 милиона жители. Зоната за свободно прекосяване се счита за едно от най-големите постижения на европейската интеграция. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР